DS: Lista ZEV 41, SRS 5 poslanika

Novi Sad -- Lista za evropsku Vojvodinu osvojila je 41 mandat u drugom krugu pokrajinskih izbora, dok je SRS osvojio pet mandata, izjavio je potpredsednik DS-a Bojan Pajtić.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Pajtić je novinarima rekao da su različite grupe građana osvojile pet mandata, Mađarska koalicija četiri mandata, dok je narodnjačka koalicija DSS-NS osvojila dva mandata. Po jedan mandat osvojili su Liga socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno demokratska partija i Socijalistička partija Srbije.

Na danasnsjim izborima, građani Vojvodine birali su 60 poslanika pokrajinskog parlamenta po većinskom sistemu glasanja.

U prvom krugu pokrajinskih izbora, održanih po proporcionalnom izbornom sistemu, Lista Za evropsku Vojvodinu, DS, G17 plus - Boris Tadić osvojila je 23 mandata, tako da nakon drugog kruga ima apsolutnu većinu u Skupštini Vojvodine, odnosno 64 od 120 poslanika.

SRS će imati 25 mandata, Mađarska koalicija devet, po šest poslanika imaće koalicija Zajedno za Vojvodinu i koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a po pet mandata imaće koalicija SPS-PUPS i različite grupe građana.

U Vojvodini je danas održan drugi krug izbora za 60 poslanika pokrajinskog parlamenta koji se biraju po većinskom sistemu.

Drugi krug održan je u svih 60 izbornih jedinica jer u prvom krugu niko od kandidata nije dobio potrebnu većinu.

Najviše predstavnika u drugom krugu imala je koalicija "Za evropsku Vojvodinu, DS-G17 plus - Boris Tadić", koju je predstavljao 51 kandidat za poslanika, i SRS sa 39 kandidata.

Mađarska koalicija imala je 11 kandidata, koalicija "Zajedno za Vojvodinu - Nenad Čanak" dva kandidata, a po četiri koalicije DSS-Nova Srbija i SPS-PUPS, Liberalno demokratska partija jednog kandidata i Grupa građana "Zajedno za bolju Suboticu" i "Pokret vršačka regija - evropska regija" ukupno osam kandidata.

Na izborima za Skupštinu Vojvodine po proporcionalnom izbornom sistemu, koji su održani 11. maja, SRS je osvojila 20 mandata, "Zajedno za Vojvodinu" i Mađarska koalicija po pet mandata, DSS-NS četiri mandata, a lista SPS-PUPS tri poslanička mesta.

Radikali nisu zadovoljni

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić priznao je poraz radikala u današnjem drugom krugu izbora za poslanike Skupštine Vojvodine po većinskom sistemu.

"Čestitam pobednicima, a na nama je da izvučemo pouke i vidimo gde smo pogrešili. Očekivali smo više mandata, jer smo u 14 izbornih jedinica startovali s prve pozicije, odnosno naši kandidati su u prvom krugu osvojili više glasova", kazao je Mirčić u specijalnoj emisiji TV Vojvodine.

Predsednik novosadskog odbora Srpske radikalne stranke Igor Mirović izrazio je večeras nezadovoljstvo rezultatima koje je ta stranka postigla u drugom krugu pokrajinskih izbora. On je ocenio da činjenica da će Lista "Za evropsku Vojvodinu" imati aspolutnu većinu nije dobra za Vojvodinu.

"Siguran sam da će takvu politiku, kojoj ćemo prisustvovati u narednom periodu, glasači znati da kazne na nekim sledećim pokrajinskim izborima" , kazao je Mirović.

Izbori

Svilajnac: Konstituisana SO

Svilajnac -- Nova predsednica opštine Svilajnac je Gorica Dimčić - Tasić iz G17 plus, odlučili su na sednici SO Svilajnac odbornici koalicije DS i G17 plus i Pokreta za Svilajnac.

Izbori subota 31.05. 15:42 Komentara: 1

Dulić: Zamerke DSS-u

Beograd -- Član predsedništva Demokratske stranke Oliver Dulić izjavio je da bi lider DSS-a Vojislav Koštunica trebalo da ode u penziju. U DSS-u kažu da je to mešanje u tuđe poslove.

Izbori subota 31.05. 15:01 Komentara: 16

"Najbolje što Srbija ima"

Beograd -- Rok za podnošenje lista kandidata za narodne poslanike ističe u ponoć. Predstavnici stranaka tvrde da su njihovi kandidati za poslanike najbolje što Srbija ima.

Izbori petak 30.05. 16:48 Komentara: 15
strana 1 od 104 idi na stranu