Otvoren renovirani "Tekelijanum"

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić otvorio je u Budimpešti obnovljeni deo "Tekelijanuma" čiju rekonstrukciju je pomogla vlada Vojvodine.

Izvor: Tanjug

Subota, 24.05.2008.

08:35

Default images

Pajtić je primetio kako je bilo krajnje vreme da se ispravi svojevrsna nepravda, da "naša država ma kako se ona zvala nije ništa uložila u ovo zdanje još od 1918. godine". Goste je u ime episkopa budimskog gospodina Lukijana pozdravio sekretar Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve Vojislav (Galić).

Otac Vojislav je istakao da su treći i četvrti sprat zgrade "Tekelijanuma" već renovirani i u njemu borave đaci koji dolaze iz Srbije na ekskuziju u Budimpeštu, a prvi i drugi sprat će biti tzv. srpski koledž.

"Tekelijanum" osnovan je u Pešti 1838. zahvaljujući donaciji Save Tekelije, prvog srpskog doktora prava, plemića, književnika, političara, humaniste i dobrotvora.

U "Tekelijanumu" su se školovali đaci i studenti srpske nacionalnosti, a kasnije je u njemu otvoren i internat, potom bogata biblioteka. U "Tekelijanumu" su jedno vreme se nalazila i Matica srpska, čiji je Sava Tekelija bio prvi predsednik.

U prizemlju je bila i štampariju u kojoj je štampan Letopis Matice, dok ona nije preseljena u Novi Sad 1864. godine.

"Tekelijanum" je posle osnivanja Srpskog pozorišta 1812. i Matice srpske 1826. godine, postao treća najvažnija ustanova Srba u Ugarskog u 19. veku.

Početkom 20. veka stara zgrada u sadašnjoj Verešpalne ulici je srušena i sazidana nova, a posle Drugog svetskog rata, tačnije 1952. godine je nacionalizovana.

"Tekelijanum" je ponovo vraćen Budimskoj eparhiji pre 12 godina na osnovu zakona o povraćaju crkvene imovine stvarnim vlasnicima.

Budimska eparhija međutim nije imala sredstava da obnovi zgradu, pa je u pomoć pristiglo Izvršno veće Vojvodine, koje je do sada uložilo 320.000 evra, a u ovoj godini će dati još 110.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: