Irak: Operacija protiv Al Kaide

Bagdad -- Više od 1.000 osoba je uhapšeno u operaciji iračkih snaga na severu Iraka, čija su meta bili pripadnici međunarodne terorističke mreže Al Kaida.

Izvor: Tanjug
Podeli

Do sada je uhapšeno 1.068 lica osumnjičenih za terorizam i zaplenjena veća količina oružja i municije, saopštio je general-potpukovnik Rijad Džalal Tavfik, koji se nalazi na čelu vojne operacije. "Operacija će trajati sve dok se ne obračunamo sa svim preostalim teroristima i odmetnicima", rekao je Tavfik.

Iračke bezbednosne snage pokrenule su prošle subote ofanzivu pod nazivom "Operacija lavlja rika", protiv Al Kaide i drugih pobunjeničkih grupa, prenela je kineska novinska agencija Sinhua.

Irački premijer Nuri al-Maliki ponudio je naoružanim grupama u Mosulu amnestiju, ukoliko polože oružje.

Maliki je rekao da pobunjenici imaju deset dana da predaju oružje, a pored amnestije, ponuđen im se i novac, čiji iznos koji nije naveden.

Premijerova ponuda, međutim, važi samo za one ekstremiste koji nisu nikoga ubili.

Portparol ministarstva odbrane general major Mohamed al-Askari saopštio je da je na desetine ekstremista već predalo oružje.

"Posvećeni smo amnestiji i uveravamo ih da neće biti sudski gonjeni", rekao je Askari i dodao da će iračka vlada uskoro obelodaniti iznos kompenzacije za predato oružje.

Svet

SAD optužuju mjanmarsku huntu

Vašington -- Sekretar za odbranu SAD Robert Gejts optužio je mjanmarsku vojnu huntu da je ometanjem humanitarne pomoći posle ciklona Nargis prouzrokovala smrt desetina hiljada ljudi.

Svet subota 31.05. 13:01 Komentara: 2

Honduras: Avion skliznuo sa piste

Tegusigalpa -- Salvadorski putnički avion je po jakoj kiši po sletanju na aerodrom u Tegusigalpi, Honduras, skliznuo sa piste, uleteo u auto-put, udario nekoliko automobila i zgradu.

Svet subota 31.05. 09:29 Komentara: 0

Presuda za ranč "Želja za Cionom"

Beograd -- Više od 400 dece, koja su pre dva meseca odvedena iz poligamističke verske zajednice sa ranča u Teksasu, po nalogu višeg suda Teksasa, biće vraćena svojim roditeljima.

Svet subota 31.05. 09:26 Komentara: 2
strana 1 od 142 idi na stranu