Dačić: Prvi korak ka koaliciji

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da je napravljen prvi korak ka koaliciji sa DSS-NS i SRS-om i da SPS neće u isto vreme pregovarati sa više političkih opcija.

Izvor: B92, Beta

Petak, 16.05.2008.

08:50

Default images

Dačić, koji boravi u Moskvi, naveo je da je sa predstavnicima DSS-NS i Srpske radikalne stranke postignut načelni dogovor o principima i načelima na osnovu kojih će se ići dalje ka formiranju koalicije. Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je da će se ići u pregovore i sa DS-om, "ako pregovori sa SRS-om i DSS-om propadnu".

Ivica Dačić je izjavio da razgovori sa Demokratskom strankom Srbije traju, a na novinarsko pitanje da li isključuje pregovore sa demokratama o formiranju vlade, odgovorio je: "Ne možemo u isto vreme razgovarati sa više političkih opcija u Srbiji". Predsednik SPS-a je rekao da će "koalicija biti formirana kada se potpiše koalicioni ugovor", a da je "napravljen prvi korak".

"Mi smo se dogovorili o načelima na osnovu kojih može biti formirana buduća vlada Republike Srbije sa DSS i očekujemo da se ti razgovori nastave", rekao je on, navodeći da se nastavljaju kontakti na nivou radnih grupa koje treba da pripreme koalicioni sporazum.

Govoreći o sastanku u Moskvi sa predsednikom Saveta federacije (gornjeg doma ruskog parlamenta) i partije Pravedna Rusija, Sergejom Mironovom, Dačić je rekao da tema "nije bila politička situacija u Srbiji, u smislu ko će formirati Vladu Srbije".

"Rusiju interesuje hoće li Srbija i dalje ostati principijelna u odbrani i očuvanju Kosova i Metohije", rekao je lider SPS-a.

"Mislim da mogu sa sigurnošću da kažem da će to i dalje biti politika Srbije", rekao je Dačić.

Papandreu: SPS može da računa na prijem

Predsednik Socijalističke internacionale i lider grčkih socijalista Jorgos Papandreu poručio je SPS-u da, ukoliko uđe u vladu koja bi Srbiju povela ka Evropi, može da računa na prijem u Socijalističku internacionalu. U intervjuu za Bi-Bi-Si, on je rekao da posle izbora u Srbiji čitav Balkan ima priliku da ubrzano krene ka Evropskoj uniji i da ta prilika, kako kaže, "ne sme da bude propuštena".

Za Srbiju Evropska unija znači investicije, nova radna mesta i stabilnost, objasnio je Papandreu.

"Mislim da je pred Srbijom vrlo jasan i, rekao bih, istorijski izbor. Srbija sada ima šansu da ubrzano krene ka Evropskoj uniji - nadam se da bi čak mogla u narednih godinu dana da formalno stekne status kandidata za ulazak u EU. Mislim da snage koje veruju u evropske integracije sada imaju istorijsku šansu, i nadam se da će Socijalistička partija napraviti taj korak, jer bi to značilo da je ona krenula u novom pravcu, da nam je krenula u susret", smatra Papandreu.

On objašnjava da se može razgovarati o prijemu SPS-a u Socijalističku internacionalu.

"Naravno, ako bi mi to predložio predsednik Tadić, ja bih bio spreman da se sastanem sa gospodinom Dačićem i da sa njim razgovaram o izgledima da njegova stranka postane deo Socijalističke internacionale - posle određenih reformi", rekao je Papandreu.

Marković: Razgovaraćemo i sa DS-om

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da su dosadašnji razgovori SPS-PUPS-JS sa SRS-om i DSS-om tek početak i da dogovoreni principi ne znače još ništa.

"Dosadašnji razgovori su početak. Ovo ne znači ništa, ovo je šest principa koje su imale sve političke partije osim Čedomira Jovanovića i Rize Halimija", rekao je Marković.

On je rekao da danas neće biti razgovora o kolicijama sa Srpskom radikalnom strankom i Demokratskom strankom Srbije, i da ne zna kada će biti nastavljeni. Na pitanje da li će razgovarati i sa Demokratskom strankom, Marković je kazao da "hoće ako pregovori sa SRS-om i DSS-om propadnu".

"Razgovaraćemo i sa DS-om, nećemo da dozvolimo da Srbija stane i da stane život u Srbiji", rekao je Marković.
Dragan Markoviæ (FoNet, arhiva)
Predsednik JS-a je rekao da je protiv toga da se poništava potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Marković je to rekao komentarišući izjavu lidera Nove Srbije Velimira Ilića da je on samo protiv toga da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju poništi na prvoj sednici Skupštine.

"Ja sam protiv poništavanja SSP-a, a isto tako sam za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije jer to piše u Rezoluciji 1244. U SSP-u postoji član 135 koji govori o poštovanju Rezolucije 1244, i to je završena priča", naveo je Marković.

Podsetimo, lider Nove Srbije Velimir Ilić najavio je da će buduću vladu činiti narodnjačka koalicija sa radikalima i SPS-om iako dogovor sa koalicijom oko SPS-a još nije postignut.

Na pitanje kako će prevazići razliku u stavovima sa članom koalicije SPS-PUPS-JS Draganom Markovićem Palmom, koji je za potpisivanje SSP-a sa EU, dok su narodnjačka koalicija i SRS protiv, Ilić je odgovorio da lider Jedinstvene Srbije samo insistira da se sporazum ne poništi odmah na prvoj sednici Skupštine Srbije.

Izjavu lidera Nove Srbije možete pročitati u posebnoj vesti..

"Rusiju interesuju odnosi Srbije sa Evropom"

Mada je Dačić, kako je sam izjavio, u Moskvi vodio razgovore samo o očuvanju Kosova i Metohije, Rusiju i te kako zanima rasplet formiranja vlade.

Urednik lista Komersant Genadij Sisojev kaže da je za Ruse najvažniji ekonomski interes, i to pre svega primena energetskog sporazuma o izgradnji gasovoda kroz Srbiju.

"Znači, Rusija je jako svesna da ako radikali dođu na vlast, to će izazvati komplikacije između Srbije i Evrope. A taj krak gasovoda ne završava se u Srbiji, on treba da ide dalje prema Evropi. Ciljevi koje ima ruski Gasprom na realizaciji ovog sporazuma zavise od odnosa koji će Srbija imati ne samo sa Rusijom, nego i sa Evropom", navodi Genadij Sisojev.

On je ukazao da i na Balkanu i u Evropi zahtevaju, u najmanju ruku, normalne odnose između Srbije i ostalih evropskih država.

Iako su se pojavile spekulacije da bi Ivica Dačić u Moskvi mogao da se sastane i sa Mirom Marković, domaći i ruski analitičari smatraju da je to malo verovatno, jer njih dvoje nikada nisu imali dobre odnose.

Lazić: Za svet može SPS uz DS

Svet ne bi bio oduševljen ulaskom Socijalističke partije Srbije u novu vladu, ali bi bio spreman da otvori vrata saradnje ako bi u toj vladi sedela i Demokratska stranka, smatra član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Dušan Lazić.

"Zapad ne bi bio oduševljen zbog prošlosti SPS-a i njenog lidera Slobodana Miloševića. Međutim, svesni su da bi u toj vladi ključnu ulogu imao DS, što znači da će ta koalicija omogućiti reforme i proevropsko opredeljenje zemlje", rekao je Lazić agenciji Beta.

Zapadne zemlje, kaže Lazić, znaju kako su "karte raspoređene", pa ne bi imale primedbu na formiranje koalicije demokrata i socijalista, jer bi to zemlji moglo da donese stabilnost i uspešno funkcionisanje na međunarodnom planu, što znači i bolji životni standard građana i više investicija.

Sa druge strane, vlada radikala, narodnjačke koalicije i socijalista, izazvala bi dosta problema u odnosima Srbije i Zapada, naveo je Lazić, koji je i bivši otpravnik spoljnih poslova Jugoslavije u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

167 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: