Koštunica: Poštujemo volju građana

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica izjavio je da samo 126 narodnih poslanika mogu predstavljati većinu koja izražava volju građana.

Izvor: Beta

Petak, 16.05.2008.

15:50

Default images

On je upozorio da bi sve drugo predstavljalo prekrajanje narodne volje, uzurpaciju vlasti i suspendovanje demokratskog poretka. "Pretpostavljam da Boris Tadić zna da njegova koalicija od pet stranaka sa 102 mandata nije većina u parlamentu Srbije", izjavio je Koštunica.

On je podsetio da "saglasno osnovnim načelima demokratije i saglasno Ustavu Srbije samo 126 narodnih poslanika mogu predstavljati legitimnu većinu koja izražava volju građana Srbije".

Koštunica je primetio da "do sada još niko osim Borisa Tadića nije tvrdio da glas dat na izborima njegovoj koaliciji više vredi nego glas dat drugim političkim strankama".

"Ta besmislica najbolje i sve govori o onome ko je izrekao i ko se još pri tom poziva na demokratiju", ocenio je lider DSS-a.

"DSS-NS će poštovati iskazanu volju građana na izborima koju može predstavljati samo 126 poslanika u Narodnoj skupštini", rekao je Koštunica i naveo da bi "sve drugo predstavljalo ne samo prekrajanje narodne volje, nego i najgori vid uzurpacije vlasti i suspendovanje demokratskog poretka".

Ilić: Bićemo u vladi sa SPS-om

Lider Nove Srbije Velimir Ilić najavio je da će buduću vladu činiti narodnjačka koalicija sa radikalima i SPS-om iako dogovor sa koalicijom oko SPS-a još nije postignut.

Ilić je za Blic dodao da optimizam temelji na osnovu dosadašnjih razgovora sa socijalistima.

"Ta koalicija je na pomolu. Smatram da je svima sve prihvatljivo i postoji dobra volja da se postigne dogovor", rekao je on. Na pitanje kako će prevazići razliku u stavovima sa članom koalicije SPS-PUPS-JS Draganom Markovićem Palmom, koji je za potpisivanje SSP-a sa EU, dok su narodnjačka koalicija i SRS protiv, Ilić je odgovorio da lider Jedinstvene Srbije samo insistira da se sporazum ne poništi odmah na prvoj sednici Skupštine Srbije.

"Marković je samo tražio da se SSP 'a priori' na prvoj sednici ne poništi. On traži da se o tome razgovara, što je za nas prihvatljivo. Mi ćemo o tome razgovarati i to veoma brzo. Na kraju, mi taj sporazum nismo ni videli, tako da je sve otvoreno", rekao je Ilić.

Na pitanje šta bi lider DSS-a Vojislav Koštunica ponudio SPS-u i da li bi prepustio zarad te koalicije i bitna ministarstva, Ilić je odgovorio da "to ne zna", ali je dodao da, ukoliko bude formirana vlada narodnjaka, radikala i koalicije SPS-PUPS-JS, očekuje da Koštunica bude premijer.

Mladenović: Marketinški izum DS-a

Portparol DSS-a Andreja Mladenović odbacio je tvrdnje da bi formiranje vlade koju bi činili 'narodnjaci', SRS i koalicija oko SPS bilo prekrajanje izborne volje građana.

Mladenović je rekao da bi koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, Srpska radikalna stranka, koalicija Socijalističke partije Srbije, PUPS i JS sa Bošnjačkom listom u republičkom parlamentu imala stabilnu većinu od 130 poslanika.

To bi omogućilo da nova nacionalna vlada Srbije efikasno sprovodi svoje programske ciljeve, rekao je portparol DSS-a.

"Deluje neozbiljno i površno tvrditi da 130 poslanika nisu većina i da ne izražavaju volju građana Srbije. Reći da su 102 poslanika većina, a 130 poslanika manjina, predstavlja novi marketinški izum", kazao je on.

Mladenović je naveo da će u narednih nekoliko dana biti vođeni intenzivni razgovori DSS-a, SRS-a i SPS-a kako bi se što pre potpisao koalicioni sporazum i formirala nova vlada i lokalna vlast u oko 140 opština u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ako se pregovori uspešno završe i potpiše koalicioni sporazum, u oko 140 opština u Srbiji biće uspostavljena lokalna vlast koju će sačinjavati stranke iz te koalicije.

"Reći da to nije volja građana je apsolutno neozbiljno", rekao je Mladenović.

Portparol DSS-a ocenio je da su dosadašnji pregovori bili konstruktivni i da se uskoro očekuje potpisivanje koalicionog sporazuma.

Koaliciju DSS-NS, SRS-a i stranaka oko SPS-a Mladenović je ocenio "kao najbolju za Srbiju".

Mladenović je demantovao pisanje pojedinih medija da u DSS-u postoje razmirice oko izbora koalicionog partnera u Beogradu.

"DSS čvrsto stoji iza svojih odluka i mi smo jasno javnost obavestili o našem izboru sa kim ćemo razgovarati o budućim koalicijama i o formiranju nove vlasti", kazao je Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: