Emir Šišić uslovno na slobodi

Okružni sud u Novom Sadu odlučio je da pilotu bivše JNA Emiru Šišiću odobri molbu za uslovni otpust.

Izvor: B92

Petak, 09.05.2008.

14:50

Default images

Šišić je osuđen jer je 1992, tokom ratnih dejstava na prostoru bivše SFRJ, oborio helikopter Evropske zajednice, u kojem su poginuli četvorica italijanskih i jedan francuski diplomata. Sud je odlučio da uslovno pusti Šišića uprkos tome što je Ministarstvo pravde Srbije dalo garancije Ministarstvu pravde Italije, gde je Šišić služio kaznu, da on neće biti pušten na slobodu kada bude izručen Srbiji.

U saopštenju za javnost sud je naveo da je imao u vidu mišljenje stručnog tima zatvora u Sremskoj Mitrovici, a posebno činjenicu da je osuđeni radne zadatke izvršavao samoinicijativno, iako je ocenjen kao nesposoban za rad, da nije disciplinski kažnjavan niti opominjan, te da se ne radi o kriminalno orijentisanoj ličnosti.

Kako je navedeno, sud je utvrdio da je svrha kažnjavanja postignuta, te da se osnovano može očekivati da će se osuđeni na slobodi dobro vladati.

"Polazeći od ovih činjenica i pri tom ceneći loše zdravstveno stanje osuđenog Emira Šišića, molba njegovog branioca za uslovni otpust je usvojena", precizira se u saopštenju.

Advokat ne očekuje reakciju Italije

Šišićev advokat Milorad Panjević kaže i da ne očekuje reakciju italijanske strane. "Nije davana nikakva garancija i zbog toga ne može da postoji nikakva reakcija italijanske strane", kaže on.

"Svojevremeno, postojao je jedan dopis tadašnjeg ministra pravde Zorana Stojkovića, u kome je on napisao italijanskoj strani da Emir Šišić, po transferu u Srbiju, neće odmah sa aerodroma biti pušten kući, nego će otići na izdržavanje kazne zatvora i da će se, tokom izdržavanja kazne, na Emira Šišića primenjivati svi zakoni kao i za ostale osuđenike u Srbiji", objasnio je on.

Sud je obrazložio da je Ministarstvo pravde Srbije u oktobru 2006. godine Ministarstvu pravde Italije dalo garanciju da Šišić posle prebacivanja u Srbiju na izdržavanje kazne neće biti pušten na slobodu niti će dobiti smanjenje kazne zatvora.

Okružni sud je u decembru prošle godine zatražio od Ministarstva pravde Srbije tumačenje da li je prilikom odlučivanja o molbi za uslovni otpust sud obavezan garancijom koja je data Ministarstvu pravde Italije ili se prilikom odlučivanja o molbi za uslovni otpust mogu primenjivati važeće odredbe domaćeg zakonodavstva.

Ministarstvo pravde Srbije juče je navelo da, bez obzira na prethodno datu garanciju, u konkretnom slučaju, prilikom odlučivanja po molbi za uslovni otpust, sud može primeniti odredbe važećeg domaćeg zakonodavstva. Protiv donete odluke dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Srbije.

Panjević objašnjava za B92 da uslovni otpust Emira Šišića nema nikakve veze sa institucijom pomilovanja predsednika Republike.

"On je na uslovni otpust pušten na osnovu Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika, na njega se primenila ona zakonska odredba, koja se primenjuje na sva osuđena lica u Srbiji. To nema nikakve veze sa institucijom pomilovanja predsednika Republike", naveo je advokat Milorad Panjević.

Šišić je uhapšen u Mađarskoj 9. maja 2001, odakle je, posle godinu dana provedenih u pritvoru u toj zemlji, juna 2002. izručen Italiji.

U Italiji je 2005. godine osuđen na 15 godina zatvora, a početkom novembra 2006. iz Italije je prebačen u zatvor u Sremsku Mitrovicu, na dalje izdržavanje kazne. Italijanski sud je, u međuvremenu, skratio Šišiću zatvorsku kaznu za godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: