Ulje iz interventnog uvoza

Prva količina od nekoliko hiljada tona ulja iz interventnog uvoza stigla je u Srbiju; od danas u beogradskim prodavnica "Delta Maksi grupe", a narednih dana i širom Srbije.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 07.05.2008.

07:35

Default images

Ulje će se prodavati po ceni od 95 dinara po litru, a kupovina će biti ograničena kako bi se omogućilo svim potrošačima da se snabdeju. Tako će svaki kupac u "Tempu" moći da nabavi do šest litara, u supermarketima "Maksija" do četiri litra, a u prodavnicama"Mini Maksija" do dva litra.

Vlada Srbije je početkom decembra donela odluku o bescarinskom uvozu ulja zbog stabilizacije tržišta.

Invej dao zadrugama seme suncokreta

Kompanija Invej, u čijem sastavu posluju uljare Sunce i Vital, saopštila je danas da je do sada zadrugama besplatno podelila hibridno seme suncokreta za setvu oko 50.000 hektara, vredno dva miliona evra.

Do sada je oko 200 zadruga preuzelo seme, a zbog velikog interesovanja, akcija će trajati i dalje, rečeno je agenciji Beta u Inveju.

Kako je precizirano, svi koji žele da dobiju besplatno seme moraju da se obavežu da će na jesen kompaniji Invej prodati svoje zalihe suncokreta i to po ceni sa Produktne berze u Novom Sadu, ali koja ne može biti niža od 350 evra po toni.

Time se izbegava mogućnost da uljare u sastavu Inveja ponovo ostanu bez sirovina neophodnih za proizvodnju, kao što se to desilo ovog proleća, istakli su u Inveju.

Besplatnom podelom semena i osiguravanjem sigurnih zaliha suncokreta, obezbeđuje se i stabilna cena ulja.

U Inveju ističu da je vlasnik Predrag Ranković hteo da u Srbiji primeni praksu argentinskih uljara koje uspešno posluju uz besplatnu podelu semena.

Prošle godine Invej je posejao oko 40.000 hektara pod suncokretom, a ove godine u toj kompaniji očekuju da će verovatno biti posejano 70.000 hektara.

U Srbiji je prošle godine pod suncokretom bilo zasejano 130.000 hektara, a ove godine se može očekivati od 180.000 do 200.000 hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: