NATO preispituje misiju na Kosovu

Brisel -- NATO je danas počeo preispitivanje svoje mirovne operacije na Kosovu kako bi odgovorio na razvoj situacije nakon proglašenja nezavisnosti, rečeno je u Briselu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Portparol NATO-a Džejms Apaturaj je na konferenciji za novinare rekao da su ambasadori 26 zemalja Alijanse doneli odluku da bude razmotrena misija na Kosovu u kojoj učestvuje 17.000 vojnika, kako bi je prilagodili "razvoju situacije na terenu".

Apaturaj je naveo da će vojne vlasti, na osnovu "političkih smernica" utvrđenih danas, pripremiti procenu "operativnog plana uzimajući u obzir moguće nove zadatke".

Portparol NATO-a nije, međutim, precizirao koji bi to mogli da budu zadaci, ali je ukazao da "će sve što bude radio NATO ostati u okviru mandata UN-a" i da "NATO neće ništa raditi bez pune saglasnosti 26 zemalja" Alijanse.

Izvori Tanjuga u NATO-u potvrdili su da bi jedan od glavnih ciljeva trebalo da bude "obuka budućih kosovskih bezbednosnih snaga".

"Bez obzira šta ljudi budu govorili, na Kosovu će se i onako napraviti bezbednosne snage. Mi želimo da im pomognemo da se to uradi na pravi, demokratski način, s primerenom kontrolom i vrlo rigoroznom selekcijom", izjavio je ovaj zvaničnik Alijanse.

Revidirani operativni plan bi "trebalo da ima u vidu razvoj situacije na terenu na Kosovu", rekao je on i naveo da će se sve aktivnosti voditi u okviru mandata UN-a, uz "nepristrasnost prema stranama i konsenzus među 26 država članica".

Nakon "nekoliko meseci razmatranja", predlog revizije će biti predstavljen Severnoatlantskom savetu koji će tada morati da donese političku odluku o tome da li će i kako sprovesti predloženu reviziju.

strana 1 od 96 idi na stranu