Grčka izručila dvojicu osumnjičenih

Zagreb -- Grčka je danas izručila Hrvatskoj Ernesta Rađena i Dušana Maslovara, osumnjičene za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Izvor: Beta
Podeli

U saopšstenju hrvatskog ministarstva pravde i ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija navodi se da su hrvatski pravosudni organi u oktobru 2006. ministarstvu pravde Grčke podneli zahtev za izručenje Rađena, kako bi se protiv njega mogao pokrenuti postupak pred Županijskim sudom u Zadru. Sud mu stavlja na teret krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Izručenje okrivljenog Dušana Maslovara, protiv kojeg je u toku istražni postupak pred Županijskim sudom u Sisku, takođe zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, Hrvatska je zatražila u julu 2006. godine.

Benkovački Srbin Ernest Rađen, osumnjičen za ratni zločin protiv civila u selima Škabrnja i Nadin 1991. godine, radio je kao pomoćni trener solunskog košarkaškog kluba PAOK.

Tereti se da je učestvovao u masovnim ubistvima civila u Škabrnji, što se smatra jednim od najvećih zločina tokom rata u bivšoj Jugoslaviji u periodu 1991-1995.

On je u to vreme navodno bio komandant vojne policije koja je učestvovala u egzekucijama civila.

Dušan Maslovar je bio pripadnik grupe poznate kao "Šiltovi" iz Gline, koja je počinila više zločina na glinskom području u vreme dok je to područje bilo pod kontrolom srpskih vojnih snaga koje tadašnje hrvatske vlast nisu priznavale i smatrale ih paravojnima.

Maslovar je, prema saopštenju hrvatskog ministarstva, snimljen video-kamerom prilikom napada srpskih jedinica na hrvatsko selo Viduševac u oktobru 1991. godine, kada je spaljena i župna crkva.

Rađen i Maslovar izručeni su Hrvatskoj na osnovu odluka vlasti Grčke, koje odobravaju izručenja radi ustupanja krivičnog progona pred hrvatskim pravosuđem, navodi se u saopštenju.

"Hrvatska strana želi da iskaže zahvalnost svim nadležnim grčkim telima, na čelu s Ministarstvom pravde, na njihovom profesionalnom odnosu prema ovim zahtevima za izručenje i razumevanju za optužnicu za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj. Ovakva saradnja još je jedan dokaz razvijenih odnosa i saradnje između dve zemlje", navodi

se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu