LDP: SSP dobar i za Beograd

Biljana Srbljanović kaže da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju znači ukidanje monopola u trgovini i jeftinije osnovne životne namirnice.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2008.

15:03

Default images

"Cene mleka, ulja, sredstava za higijenu i oprema za bebe niže su između 20 i 50 odsto u zemljama EU nego u velikim trgovinskim lancima u Srbiji, gde jedan čovek, koji je vlasnik gotovo svih lanaca, udara reket građanima na osnovne prehrambene proizvode", rekla je kandidatkinja Liberalno-demokratske partije za gradonačelnicu Beograda ispred trgovinskog centra Delta siti.

Ne pomenuvši ime predsednika Delte Miroslava Miškovića, ona je istakla da je Delta siti simbol monopolske trgovine u Srbiji i dodala da je potpisivanjem Sporazuma Srbija "od danas primorana da menja pravosudni sistem i sistemske zakone i da ih prilagođava zakonima EU koji štite kupca i građanina, a ne monopoliste i trgovce".

"Sistemski zakon može da se promeni veoma brzo i od rezultata izbora zakazanih za 11. maj prevashodno zavisi brzina promena sistema. Cena mleka zavisi od toga ko će pobediti na izborima. Ako građani hoće jeftinije mleko, proevropska vlada je jedini način da to i dobiju", rekla je Biljana Srbljanović.

Dodala je da mleko sprovođenjem Sporazuma više neće biti za 20 evrocenti skuplje u Srbiji nego u Nemačkoj, ulje neće biti skuplje nego u Francuskoj, oprema za bebe neće biti skuplja u Srbiji nego u Italiji, i to ne zato što mora da bude jeftinije u Srbiji, nego zato što su plate u Srbiji mnogo niže od plata u razvijenim zemljama.

"Ideja je da mleko košta onoliko koliko mu je realna cena, a ne da postoji samo jedan vlasnik koji drži sve samoposluge, pa može sam da diktira cenu. To je zato što u Srbiji ne postoji sistemski antimonopolski zakon", rekla je Biljana Srbljanović.

Biljana Srbljanović je u svoje ime i u ime LDP-a čestitala građanima Srbije na potpisivanju Sporazuma i pružila punu podršku predsedniku Srbije Borisu Tadiću jer je "iskreno istrajao u nameri da potpiše Sporazum".

Dodala je da je su Sporazumom Srbiji otvoreni pristupni fondovi i mogućnost da u Beogradu budu popravljeni mostovi i stanje u saobraćaju, kao i ulaganja u poljoprivredu i sve oblasti ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: