Srbija još bez viznih olakšica

Sporazum o viznim olakšicama, potpisan početkom ove godine, u praksi nije doneo značajnije promene. Političari moguće promene najavljuju sredinom iduće nedelje.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2008.

12:50

Default images

Prema iskustvu onih koji su tražili vize, potrebna dokumentacije je skoro identična kao i pre, a konačan ishod i dalje neizvestan. Sporazum o viznim olakšicama je potpisan pre pet meseci, pa su i nade građana da će ovog leta lakše putovati na godišnji odmor u inostranstvo bile opravdane.

Kako neki zvaničnici stranih ambasada najavljuju, promena za sada neće biti.

"Ne mogu to da kažem sigurno. Znam da o ovoj temi radi Evropska komisija, ali kratak je rok od početka pregovora, tako da nisam siguran da će to biti moguće ove turističke sezone", kaže ambasador Grčke u Srbiji Hristos Panagopulos.

"Ja bih lično voleo i, ako mogu lično da kažem, to bi pomoglo i nama. Jer, kao što znate, naše konzularno odeljenje leti obradi preko 100.000 zahteva vaših građana koji žele da idu na letovanje, tako da bi i naše konzularno odeljenje bilo srećnije. Ali, još jednom ponavljam, to nije pitanje Grčke", kaže on.

S druge strane, naši državnici kažu da im je cilj da vize postanu besplatne, a do kraja godine i da se ukinu. Koliko je to realno videće se narednih dana, kada bude i zvanično predstavljen plan za ukidanje viza.

"Prvi korak za koji se borimo je da vize budu besplatne, imamo podršku Francuske, Nemačke, Slovenije", kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

"Nažalost, neki konzulati, gde ima puno viza, mnogo zarađuju od naših građana, prema nekim procenama, oko 19 miliona evra godišnje", navodi on.

"Svojevrsni je paradoks, da ne kažem skandal, da poslednji deo Evrope gde građani ne mogu da putuju slobodno i uz to moraju da plate vize je najsiromašniji deo Evrope, zapadni Balkan, a da taj novac ide najbogatijim zemljama", kaže on.

Minimalni uslovi koje građani moraju da ispune da bi predali zahtev za vizu, prema sporazumu od 1. januara ove godine, jesu: popunjen obrazac, pasoš, radna knjižica, putno osiguranje, fotografija. Dodatna dokumenta su rezervacija hotela, izvod sa deviznog računa, odobrenje godišnjeg odmora.

"Sam sporazum o viznim olakšicama spada u diskrecionu ocenu svakog konzula koji ovde radi", objašnjava Vladimir Petronijević, koordinator programa nevladine organizacije Grupa 484.

"I države su zadržale svoj diskrecioni prostor, u kome mogu odlučiti koja će još dodatna dokumenta tražiti od građana Srbije i da li će ili neće izdati vize", podseća on.

Put do ukidanja šengenskih viza vodi preko ispunjenih uslova u oblasti bezbednosti dokumenata, ilegalne migracije, posvećenosti javnom redu i bezbednosti i garancija za slobodu svih građana Srbije.

Tek kad Srbija to ispuni, njeni građani moći će slobodno da putuju po Evropi. Za sada, kako stoji na sajtovima nekih ambasada, potpuna dokumentacije ne znači i automatsko dobijanje vize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: