Ombudsman: Krše se prava radnika

Zaštitnik građana Saša Janković povodom Međunarodnog praznika rada kaže da se ekonomska i socijalna prava radnika u Srbiji često krše i da su nedovoljno zaštićena.

Izvor: Beta

Sreda, 30.04.2008.

09:08

Default images

Janković je u saopštenju naveo da je čak i pravo na osmočasovno radno vreme, čije je priznavanje pre vek i po inspirisalo Međunarodni praznik rada, u praksi uskraćeno mnogim radnicima.

"Poslodavci, čak i država, često koriste veliku ponudu radne snage da bi zaposlene ucenjivali, namećući im protivzakonite uslove rada. Istovremeno, pravni mehanizmi zaštite radnika - sudovi pre svih, preopterećeni su i zato nedovoljno efikasni", naveo je Janković.

On je rekao da zakon dozvoljava mogućnost poslodavcu da nezakonito otpuštenog radnika isplati, a kazne koje inspekcije rada mogu izreći za kršenje propisa o radu i zaštiti na radu simbolične su i podstiču kršenje propisa.

Privatizacija u mnogim slučajevima, prema njegovim rečima, za posledicu ima viškove radne snage, za koje se teško ili nikako nalaze rešenja.

"Ekonomska i socijalna prava se u javnosti, potpuno neopravdano, često stavljaju u kontekst prevaziđenog komunizma i socijalizma, pri čemu se zaboravlja, ili ne zna, da upravo iskustva najuspešnijih poslodavaca u razvijenim tržišnim privredama ukazuju da je najisplativiji radnik - zadovoljan radnik", naveo je Janković.

SSSS poziva na protest

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović pozvao je danas sve građane da dođu na prvomajski protest u organizaciji tog sindikata na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

"U 12 sati na tom mestu sutra će doći preko 250 autobusa iz unutrašnjosti Srbije, kao i Beograđani. Očekujem da par desetina hiljada ljudi učestvuje u prvomajskom protestu na trgu i šetnji centralnim gradskim ulicama", kazao je Orbović na konferenciji za novinare.

On je naveo da će se demonstranti tokom šetnje od Doma omladine, Kolarčevom ulicom i Terazijama, ka "Londonu" zaustaviti ispred Vlade Srbije kojoj će usmeno poručiti da će pripadnici sindikata stalno biti na ulici ukoliko ona u budućnosti ne bude imala razumevanja za zaposlene, kao i penzionere i nezaposlene.

Osnovni zahtevi SSSS-a su veće penzije i plate, brže zapošljavanje, unapređivanje radnih prava zaposlenih i bolji socijalni dijalog.

Orbović je pozvao ministra za rad i socijalnu politiku da omogući prošireno dejstvo odnosno da Opšti kolektivni ugovor obuhvati sve zaposlene. Taj ugovor je juče posle tri godine pregovaranja potpisan u cilju da efikasnije zaštiti prava zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: