Đelić: Za četiri godine u EU

Božidar Đelić je uveren da će Srbija, nakon što je potpisala SSP, za četiri godine ući u EU. Predsednik Boris Tadić kaže da je Sporazum preduslov za stabilnost Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2008.

13:57

Default images

"Potpisivanje Sporazuma je vrhunski čin patriotizma onih koji su juče bili u Luksemburgu", rekao je potpredsednik Vlade Srbije na konferenciji za novinare u zgradi Vlade. Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je ekonomski razvoj politika kojom se brani integritet i države i svakog građanina.

On je dodao da "to predstavlja samo ključnu i važnu stanicu za našu zemlju na putu ka EU", a da je "puna, praktična primena Sporazuma u rukama građana Srbije, koji o tome odlučuju 11. maja na izborima".

Đelić je rekao da je u utorak bio prelomni trenutak za Srbiju, koja je "prešla Rubikon", i da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju čin vrhunskog patriotizma.

Božidar Đelić kaže da je Srbija potpisivanjem SSP-a "overila svoju evropsku budućnost" i dobila značajne trgovinske povlastice u oblasti investicija i izvoza.

"Sporazum je ključni element stabilnosti za sve one koji nameravaju da investiraju u Srbiju, jer obezbeđuje dugoročnu ekonomsku stabilnost", rekao je potpredsednik Vlade na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Prema njegovim rečima, prvi direktan efekat potpisivanja Sporazuma je Memorandum o strateškom partnerstvu između italijanskog Fijata i kragujevačke Zastave, koji je upravo potpisan u Beogradu.

Uz to, zagarantovana je godišnja kvota za izvoz šećera od 180.000 tona, kao i kvota za izvoz goveđeg mesa od 8.700 tona godišnje.

Srbija je prvi put dobila i zagarantovanu kvotu za izvoz vina u EU od 63.000 hektolitara na godišnjem nivou, dok ribarska industrija dobija dodatani podsticaj dobijanjem zagarantovane kvote za izvoz 15 tona pastrmke i 60 tona šarana godišnje, rekao je Đelić.

Sporazum u potpunosti poštuje celovitost i teritorijalni integritet Srbije, što garantuje član 135 Sporazuma, naglasio je Đelić.

Tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju možete pročitati ovde.

Tadić: Ekonomijom se brani integritet

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je ekonomski razvoj politika kojom se brani integritet i države i svakog građanina.

"Srbija koja se otvara prema EU, potpisuje nove ugovore sa EU, stvara šanse za ljude, a Srbija koja stvara šanse za ljude stvara šanse za odbranu svog integriteta", rekao je Tadić tokom posete fabrici Elrad u Vlasotincu.

Tadić je precizirao da je jučerašnjim potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, današnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Fijatom, ali i u usvajanjem Opšteg kolektivnog ugovora, stvoren preduslov za stabilan ekonomski razvoj Srbije.

Srbija je, kako je naveo, u poslednjih osam godina potrošila pola milijarde evra na koncesije kragujevačkoj Zastavi, i sada će taj novac moći da ulaže u razvojne projekte.

Kako koristiti sredstva EU

Poznato je da se sela u Srbiji polako gase jer ih napuštaju mladi, ali ta slika može da se promeni sredstvima iz EU. Ta bi slika mogla da se promeni kada bi se kroz pristupne fondove EU obezbedila podsticajna sredstva za agrarni razvoj.

Primer za to kako sredstva EU mogu pomoći u razvoju Srbije daje i grupa od 20 poljoprivrednika iz Srbije koja je krajem prošle godine, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i Evropskom pokretu, posetila sela u Poljskoj. Oni su imali priliku da se detaljno upoznaju i praktično vide šta donosi članstvo u EU.

Kovačević: Veliki gubici ako se odstupi od SSP-a

Zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je da bi Srbija izgubila 700 milijardi evra ukoliko odstupi od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kovačević je na debati "Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - dan posle" rekao da je taj gubitak procenjen za period od 1991. do 2015. godine.

Na skupu u organizaciji Evropskog pokreta, Kovačević je objasnio da bi u uslovima važenja Sporazuma bruto domaći proizvod po glavi stanovnika do 2015. godine iznosio 12.000 evra, a slučaju njegove suspenzije 6.000 evra.

"Ako je politički legitimno da se suspenduje Sporazum, onda je još legitimnije da se kaže cena tog odbijanja", kazao je Kovačević.

On je naveo da bi posledice u slučaju suspenzije Sporazuma bile katastrofalne za Srbiju jer bi se zaustavili državni razvoj, investicije i zapošljavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: