Otvorena klinika u Leskovcu

Ministar za NIP Dragan Đilas svečano je otvorio u Leskovcu specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta, poznatog genetičara Miodraga Stojkovića.

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2008.

14:07

Default images

U Srbiji između 15 i 20 odsto parova ne može prirodnim putem da dobije decu, zbog čega je potreba za vantelesnom oplodnjom velika. Novac za otvaranje bolnice obezbeđen je iz Nacionalnog investicionog plana, Fonda za razvoj i budžeta opštine Leskovac.

Otvaranjem bolnice u Leskovcu, doktor Miodrag Stojković moći će najzad da svoje veliko iskustvo, koje je sticao u inostranstvu, kao i svoj naučni rad, primenjuje u svojoj zemlji.

Specijalna bolnica za vantelesnu oplodnju ima najmoderniju opremu za lečenje sterileteta.

Samo u poslednjih nekoliko dana javilo se oko 500 parova ne samo iz Srbije, već i celog sveta, koji žele da se leče tamo.

"Ovo je specijalna bolnica za lečenje steriliteta, znači njena primarna namena je pomoći bračnim parovima koji ne mogu prirodnim putem da dođu do deteta. Tako da pored ginekologije, koju ćemo raditi u ovoj specijalnoj bolnici, mi ćemo raditi sve one metode i tehnike koje su potrebne da ta vantelesna oplodnja rezultira u trudnoću", kaže Stojković.

Otvaranje bolnice pratili su veliki problemi, zbog kojih je dr Stojković u jednom trenutku hteo da odustane od svega i sa suprugom ode iz zemlje.

Zahvaljujuci podršci ministra zaduženog za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana Dragana Đilasa, obezbeđeno je 44 miliona dinara za opremanje bolnice.

"Kad sam saznao da čovek hoće da ode iz zemlje, to je nešto što je nedopustivo. Šteta je što je to moralo na taj način da se zaustavi, što ne postoji normalan sistem u kome takvi svetski ljudi koji hoće da se vrate mogu to da ostvare", kazao je Đilas.

Pacijenti će plaćati lečenje u ovoj specijalnoj bolnici. Cene, prema rečima dr Stojkovića, neće biti veće u odnosu na cene u drugim klinikama u zemlji.

Pored toga, određeni broj intervencija moći će da bude finansiran od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U planu je da ova bolnica preraste u instutut za regenerativnu medicinu, u kojem bi se uz pomoć matičnih ćelija lečili dijabetes tipa A, Parkinsonova bolest, povrede kičmene moždine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: