Kubiš: Slovačka protiv priznanja

Ministar spoljnih poslova Slovačke Jan Kubiš ponovio je danas u Prištini protivljenje te zemlje da prizna nezavisnost Kosova.

Izvor: FoNet

Utorak, 22.04.2008.

11:09

Default images

Kubiš je, posle sastanka sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdiuom, kazao da je Kosovo "jedinstven slučaj i da se ne može upoređivati sa bilo kojim drugim primerom, ali da Slovačka za sada nije spremna da prizna nezavisnost".

"Čuo sam vrlo jasno zahtev predsednika Fatmira Sejdiu o priznavanju nezavisnosti Kosova, dok sam ja potvrdio da je pozicija moje zemlje za sada takva kakva je", rekao je Kubiš.

On je naveo da je Slovačka pojačala svoje trupe na Kosovu, što, kako je rekao, "govori o njenom opredeljenju za Kosovo".

"Želim da kažem da je moja zemlja povećala prisustvo u kontigentu KFOR-a. Po zahtevu NATO-a i KFOR-a mi smo dovezli helikoptere", rekao je Kubiš.

Slovačka je, bez obzira na to što ne želi da prizna nezavisnost Kosova, dala saglasnost za razmeštanje misije Evropske unije EULEKS na Kosovu.

Šef slovačke diplomatije se u Prištini sastao i sa zamenikom premijera Kosova Hajredinom Kućijem. Šef diplomatije Slovačke Jan Kubiš je u Kosovskoj Mitrovici se sinoć sastao sa liderom Srpske liste Oliverom Ivanovićem, a razgovarao je i sa predsednikom pokrajinskog odbora Demokratske stranke Goranom Bogdanovićem.

"U razgovoru je istaknuto da mnoge zemlje koje su priznale Kosovo u privatnim razgovorima često pokazuju dileme i sumnje da li su napravile pravi potez, jer su priznanje dale pod određenim pritiskom SAD i drugih zemalja", rekao je Ivanović.

"Sadašnja situacija je problem, i to smo preneli Kubišu. EULEKS ima ozbiljan problem sa legitimitetom, za šta je jedino rešenje ono koje bi, pre svega, podržao zvanični Beograd, a onda i stalne članice Saveta bezbednosti Rusija i Kina", kazao je on.

On smatra da "takva mogućnost postoji" i da će jun i jul, kada će Savetom bezbednosti predsedavati Velika Britanija i SAD, biti "meseci nekih dodatnih inicijativa zemalja koje zagovaraju nezavisnost".

Ivanović je naglasio da je u razgovoru sa Kubišem zaključeno da se misija EULEKS mora lagalizovati novom rezolucijom UN ili izmenom i dopunom Rezolucije 1244, uz pristanak Beograda i stalnih članica Saveta bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: