Svedok: Ceo Knin bio meta granata

Ceo Knin bio je 1995. na meti granata hrvatskih snaga, koje su tokom i posle operacije Oluja ubijale srpske civile, izjavio svedok na suđenju Ante Gotovini u Hagu.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2008.

14:13

Default images

Andris Drejer, koji je tada bio oficir za bezbednost Unprofora u Kninu, opisao je kako je bio očevidac kada je drugog dana Oluje, 5. avgusta, granata pala na civile okupljene ispred kninske baze UN i ubila pet ili šest ljudi. U patrolama po okolnim selima, narednih dana, video je "na desetine leševa civila ubijenih iz neposredne blizine".

Generali Ante Gotovina, koji je zapovedao Olujom, Ivan Čermak, koji je bio vojni upravnik Knina, i Mladen Markač, zapovednik hrvatske vojne policije, optuženi su za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine i druge zločine u avgustu i septembru 1995.

"Meta artiljerijskih udara bio je ceo Knin... Ja sam vozio kroz grad i nije bilo sigurnog mesta... Moj život i život mog osoblja bio je u opasnosti širom grada", opisao je južnoafrički oficir Drejer jutro 4. avgusta 1995, kada je počeo hrvatski napad na Knin.

On je precizirao da su hrvatske snage Knin tukle višecevnim raketnim bacačima i haubicama i da nije video da bilo ko iz grada uzvraća na vatru, iako je primetio jedan minobacački položaj.

"Dok sam oko pet sati ujutro sakupljao osoblje UN po Kninu, oko nas su odjekivale snažne eksplozije, a delovi cigala i stakla leteli su okolo... Sklonili smo se u stambeno područje, misleći da ćemo biti sigurniji, ali smo pogrešili... Granatiranje možda nije bilo tako snažno, ali ga je bilo", ispričao je Drejer.

Po njegovim rečima, hrvatske snage nastavile su da artiljerijom napadaju Knin i 5. avgusta, povremeno sa istim intenzitetom kao i prethodnog dana.

"Oko 10 sati ujutro, iz baze smo posmatrali kako tri granate padaju sve bliže i bliže grupi civila koji su bili okupljeni ispred naših kapija... Shvatili smo da se vatra 'koriguje' prema meti... Četvrta granata pala je usred grupe i ubila pet ili šest ljudi... Niko u toj grupi nije bio u uniformi", posvedočio je Drejer.

Svedok je naglasio i da je od 9. avgusta išao u patrole Unprofora po selima u okolini Knina i da je video "na desetine mrtvih i značajnu štetu".

"Neki od ubijenih bili su starci, sećam se muškarca i žene u sedamdesetim godinama, ustreljenih u glavu izbliza.... Na putu koji je vodio prema Zagrebu, pronašli smo četiri-pet leševa u donjem vešu, takođe ubijenih hicima u glavu... Niko od ubijenih koje sam video nije bio u uniformi... Po selima smo zaticali i pobijenu stoku, i pse...", rekao je Drejer.

U nastavku suđenja, svedoka Drejera unakrsno ispituju branioci trojice optuženih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: