Kosovo: Štrajkovi i blokade

Gračanica, Kosovska Mitrovica -- Radnici Radio Gračanice započeli štrajk glađu, dok su suspendovani radnici KP doma Lipljan nastavili blokadu Koordinacionog centra.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Honorarni radnici Radija Gračanica, njih 11, zahtevaju da im država posle devet godina reši radni status. Glavni i odgovorni urednik radija Zoran Stanković izjavio je da na zahteve honorarnih radnika niko iz Vlade Srbije do sada nije odgovorio i da su oni bili primorani na takav potez.

"Njima je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić dao obećanje da će u roku od 15 dana da im saopšti odgovor", kazao je Stanković.

Srbi iz KPS-a zatvorili račune

Pripadnici Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti zatvorili su tekuće račune u bankama na Kosovu i odbili da primaju platu iz budžeta Kosova, sa obrazloženjem da ne priznaju državu Kosovo, piše "Koha ditore". Izvor dnevnika u KPS-u kazao je da su Srbi zatvorili račune u kosovskim bankama u kojima su primali lične dohotke iz budžeta Kosova i zahtevaju da im plate isplaćuje UNMIK.

"Međutim, nisu svi Srbi pripadnici KPS-a mogli da na ovaj način iskažu svoj patriotizam jer im zbog kredita koje su imali kosovske banke nisu dozvolile da zatvore račune", navodi "Koha ditore".

Radnici nisu dobili nikakav odgovor i zato su stupili u štrajk, naveo je on.

Stanković je rekao da 11 honorarnih saradnika Radio Gračanice nisu socijalno i zdravstveno osigurani i da je iznos njihovih mesečnih zarada veoma mali.

Radio Gračanicu osnovali su radnici RTV Priština koji su 1999. godine proterani sa svojih radnih mesta i to je prva lokalna radio stanica koja je svoj program počela da emituje od dolaska međunarodne misije na Kosovo.

I dalje blokada u Koordinacionog centra

Suspendovani radnici Kazneno popravnog doma Lipljan već sedmi dan blokiraju zgradu Koordinacionog centra u Gračanici.

Jedan od učesnika protesta Boban Petrović kazao je agenciji Beta da su oni uputili zahteve premijeru Srbije Vojislavu Koštunici i ministru pavde Dušanu Petroviću da Srbija reši njihovo socijlano i zdravstveno osiguranje i da im redovno obezbeđuje plate u visini zarada koje su imali dok su radili u KP domu Lipljan.

Na te zahteve od Koštunice i Petrovića još nisu dobili nikakav odgovor.

Suspendovani radnik Boban Petrović rekao je da su danas imali sastanak sa koordinatorom kosovskog okruga Goranom Arsićem kojeg su obavestili da će sutra njihova delegacija ići u Beograd na sastanak sa ministrom pravde Srbije.

"Mi očekujemo da Ministarstvo pravde Srbije reši naš problem i da naši zahtevi budu rešeni onako kako nam je i obećao ministar za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića kada samo napustili posao u KP domu zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova", kazao je Petrović.

Suspendovani radnik KP doma Slaviša Stojanović kazao je da će, ukoliko problemi suspendnovanih radnika ne budu rešeni, biti prinuđen da proda svoju kuću i ode u centralnu Srbiju.

U Mitrovici nastavljeni protesti

Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti nastavili su jutros protest ispred glavne kapije Okružnog i Opštinskog suda u severnoj Kososkoj Mitrovici, zahtevajući da im se dozvoli povratak u prostorije iz kojih su isterani dolaskom UNMIK-a i KFOR-a 1999. godine.

Okružni javni tužilac Milan Bigović izjavio je da radnici pravosudnih organa ostaju dosledni svojim zahtevima o povratku u zgradu Opštinskog i Okružnog Suda u Kosovskoj Mitrovici.

Ispred kapije Suda i danas je razapeta bodljikava žica, a zgradu obezbeđuju pripadnici KFOR-a.

Protest je protekao bez incidenata.

U pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici do 1999. godine radilo je oko 200 Srba.

Info

Šajn: Pomoć za početak biznisa

Beograd -- Nosilac liste Romske partije Srđan Šajn izjavio je da će se ta stranka zalagati da se Romima i socijalno ugroženima novčano pomogne i omogući da započnu sopstveni biznis.

Izbori sreda 30.04. 21:25 Komentara: 0

Rupel: Velika prekretnica

Brdo kod Kranja -- Slovenački ministar inostranih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju olakšati dolazak stranih investicija u Srbiju.

Politika sreda 30.04. 20:40 Komentara: 2
strana 1 od 697 idi na stranu