Pripreme za istorijski eksperiment

Evropski centar za nuklearna istraživanja danas otvoren za posetioce, ove godine će proraditi najmoćniji akcelerator čestica.

Izvor: Beta

Nedelja, 06.04.2008.

10:12

Default images

Organizatori očekuju da će preko 30.000 ljudi želeti da vidi veliki LHC, najmoćniji akcelerator čestica ikad izgradnjen, smešten na francusko-švajcaskoj granici u kružnom tunelu 100 metara ispod zemlje, dugom oko 27 kilometara. Biće to jedina šansa da se vidi LHC pre nego što se kasnije ove godine aktivira zbog eksperimenta koji treba da reši tajne univerzuma.

Posetiocima će biti objašnjeno zašto je napravljena ta mašina, koje su tehnologije korišćene i čemu sve ona može da služi.

U LHC će čestice poput protona i teških jona biti ubrzavane gotovo do brzine svetlosti. Eksperimenti treba da pruže odgovore na više osnovnih pitanja između ostalih i na pitanje porekla univerzuma.

Međutim, pošto će se u LHC stvoriti ogromna energija, mogući su i neočekivani rezultati koji će dovesti do novih pitanja, ukazuje se na sajtu CERN-a.

"Proizvod nekih 15 godina rada, se realizuje i tenzije rastu dok se oprema ispituje. Uskoro će prvi protoni biti razbijeni i počeće otkrivanje tajni našeg univerzuma", navodi CERN.

Postrojenje je koštalo osam milijardi dolara, a CERN, čuven kao mesto nastanka Svetske globalne mreže (WWW), sada će pokušati da ovde simulira veliki prasak kojom je, prema naučnim terorijama, nastao kosmos, i nađe česticu koja treba da objasni tajne univerzuma.

"Tunel je duži nego londonska podzemna železnica, a detektori čestica popunjavaju praznine, pri čemu je jedan detektor veličine broda Vestminsterske opatije", objasnio je predstavnik CERN-a Džejms Gilis.

"Veoma smo uzbuđeni zbog našeg ekperimenta, najvećeg u svetu, koji će nam, nadamo se, pomoći da razumemo stvari poput porekla mase i mračne materije u univerzumu", rekao je stručnjak za teoretsku fiziku profesor Malkolm Ferbern iz CERN-a.

U eksperimentu će se izazvati sudar protona, baš kao što je bilo u prirodi, ali će naučnici sada to moći da prate na monitoru. "Biće to najveća energija koju je čovek ikad stvorio", naveo je Ferbern.

Međutim, eksperiment je izazvao kontroverze, a dvojica naučnika sa Havaja uložili su zahtev sudu u Honoluluu da zatraži zabranu eksperimenta, jer, po njihovom mišljenju, on može izazvati crnu rupu i uništiti Zemlju, pa čak i univerzum.

CERN je izveo mnoge proračune da dokaže da je eksperiment potpuno bezbedan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: