Mas: Srbija da popravi imidž

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je da privredni potencijal Srbije nije dovoljno iskorišćen.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

13:20

Default images

On je dodao da Srbija - ako želi da pobedi u trci za strane investicije - mora da pošalje prave signale, popravi imidž u inostranstvu i intenzivira saradnju sa Evropskom unijom. Mas je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati treće ankete nemačkih preduzeća u poslovnom okruženju u Srbiji, naglasio da odlučujući značaj za napredak predstavlja imidž Srbije u svetu.

"Srbija poslednijih nedelja nije pokazala najbolje lice i zato je važno da iskoristi svaku priliku da to popravi", rekao je Mas.

On je dodao da je anketa pokazala da nemačka preduzeća u Srbiji posluju veoma uspešno, što je, prema njegovim rečima, "poziv i drugima da dođu i da investiraju".

Predsednik nemačkog privrednog udruženja u Beogradu Ernst Bode je, komentarišući rezultate ankete koja je urađena u februaru ove godine, rekao da većina ispitanih preduzeća svoju situaciju ocenjuje kao pretežno dobru, dok je samo tri odsto privrednika nezadovoljno.

"Svoju trenutnu poslovnu situaciju 56 odsto preduzeća vidi kao pozitivnu, a 41 odsto njih kao zadovoljavajuću. Takođe, 74 odsto preduzeća u 2008. godini očekuje poboljšanje, a čak 85 odsto i povećanje prometa", rekao je Bode.

Prema njegovim rečima, 82 odsto ispitanih planira investicije, a 61 odsto očekuje i rast broja zaposlenih u tekućoj godini.

Procene ispitanika o opštim uslovima poslovanja u Srbiji su, kako je pokazala anketa, ipak lošije od procena poslovanja sopstvenih preduzeća.

Opštu privrednu situaciju kao lošu ocenjuje 20 odsto nemačkih preduzeća, 62 odsto smatra da je zadovoljavajuća, a samo 18 odsto je ocenjuje kao pozitivnu.

I prognoza uslova poslovanja je veoma uzdržana, 50 odsto ispitanih i dalje ne očekuje poboljšanje, 24 odsto očekuje pogoršanje, a 47 odsto se nada pozitivnom razvoju.

Nemačka preduzeća kao negativne uslove za poslovanje navode političku stabilnost, efikasnost javne uprave, borbu protiv korupcije i kriminala, pravnu sigurnost i transparentnost javnih nabavki.

Đelić: Obezbedićemo sigurnost investicija

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će grčkim privrednicima preneti stav da mogu da računaju da će ova Vlada Srbije, do izbora nove, obezbediti stabilnost u državi.

Đelić je novinarima u Atini rekao da će sadašnja tehnička Vlada obezbediti stabilnost kursa dinara, inflacije i da neće doći do predizbornog deficita.

Podsećajući da su Grčki investitori uložili 1,8 milijardi evra u Srbiju, Đelić je rekao da sadašnji i budući investitori mogu da računaju da će Vlada nastaviti da pruža dobre uslove za razvoj biznisa u Srbiji.

Prema rečima Đelića, grčki privrednici su zabrinuti zbog situaciju u Srbiji i žele da vide da će Srbija ostati na evropskom putu, jer znaju da je to najveća sigurnost za investicije.

"U biznisu nema mesta politici i nisam ovde došao da sprovodim predizbornu kampanju, već da im kažem da će ova Vlada, pa makar i tehnička, obezbediti stabilnost", rekao je Đelić.

Đelić će razgovarati sa čelnim ljudima Nacionalne banke Grčke, Veropulosa, Lamde, Eurobanke EFG, predstavnicima Privredne komore Atine i predstavnicima Poslovnog saveta Grčka – Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: