Srbija rekorder u visini cena

U odnosu na prošlu godinu, samo cene prehrambenih proizvoda, nafte i struje u Srbiji skočile su u proseku 35 odsto.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 31.03.2008.

12:10

Default images

Najveći problem Srbije i dalje su inflacija i spoljnotrgovinski deficit, zbog čega guverner Narodne banke Radovan Jelašić najavljuje još restriktivniju monetarnu politiku. Tokom poslednjih godinu dana poskupele su gotovo sve životne namirnice. Prosečna plata od oko 30.000 dinara, kako kažu građani, ne traje duže od 10 do 15 dana.



Jedan od najvećih udara na kućni budžet bilo je poskupljenje hleba i ulja. Cena ulja je od 75 dinara stigla do 111 dinara, gde se i zaustavila posle dogovora Vlade i proizvođača. U odnosu na prošlu godinu, skuplje je i mleko, koje sad plaćamo 14 dinara više.

Uskoro se očekuje i nova cena mesa, veća za 10 odsto.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da su naši proizvodi najskuplji u regionu, i da se rast cena ne može korigovati interventnim uvozom.

"Trebalo bi smanjiti dažbine, carine, neke druge administrativne prepreke, i tako da se da na znanje domaćim proizvođačima da treba što pre da se prilagode uslovima svetskog tržišta jer jedno je sigurno - svaki trgovac, proizvođač, ako ima neki monopol, on to ukalkuliše u cenu", objasnio je Jelašić.

Inflacija u Srbiji je od marta 2007. do marta ove godine dostigla 11,8 odsto, što je dva puta više od projektovane. Guverner Jelašić je upozorio da će NBS preduzeti sve raspoložive mere kojima bi se do kraja godine stabilizovali i dinar i cene.

Zadržana referentna kamatna stopa

Monetarni odbor Narodne banke Srbije zadržao je referentnu kamatnu stopu na 14,5 odsto, saopštila je centralna banka.

Poslednja promena referentne kamatne stope bila je 13. marta, kada je kamata povećana za tri procentna poena, sa 11,5 na 14,5 odsto, zbog rasta inflatornih očekivanja i pogoršanja makroekonomskog stanja. NBS kao referentnu kamatu koristi kamatnu stopu na dvonedeljne repo operacije.

U repo operacijama Narodna banka Srbije prodaje hartije od vrednosti, uz obavezu da ih u određenom roku otkupi uz kamatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: