Ustavni sud o vladajućoj partiji

Ustavni sud Turske saopštio je da će razmotriti zahtev za zabranu rada vladajuće Partije za pravdu i razvoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

20:49

Default images

Zahtev je podneo glavni tužilac Apelacionog suda, u kome je partija optužena za antisekularne aktivnosti. Takođe, u zahtevu se poziva da se 71 članu partije, uključujući i premijera Tajipa Erdogana i predsednika Abdulaha Gula, na pet godina zabrani politički angažman.

Partija za pravdu i razvoj, koja je osvojila 47 odsto glasova na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, odbila je optužbe da su njene aktivnosti islamističke, navodeći da je ceo slučaj politički motivisan.

Komesar EU za proširenje Oli Ren izrazio je zabrinutost povodom odluke turskog ustavnog suda da pokrene postupak za ukidanje vladajuće partije zbog podrivanja sekularnog sistema zemlje.

Ren je naveo da će Evropskoj komisiji o tome podneti izveštaj i da slučaj ukazuje na "sistemsku grešku" ustavnog poretka Turske, zemlje koja je kandidat za ulazak u EU.

Zabrana ili raspuštanje političkih partija je odluka koja bi trebalo da se koristi sa najvećom uzdržanošću.

Ne vidim nikakvu opravdanost u ovom slučaju, kazao je Ren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: