Novi zahtevi otmičara

Otmičarai dvoje austrijskih državljana, nestalih još 22. februara u Sahari, postavili su zvaničnom Beču nove zahteve.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2008.

18:14

Default images

Otmičari, pripadnici severno-afričkog krila Al Kaide, najpre su zahtevali oslobađanje svojih saboraca iz zatvora u Alžiru i Tunisu, a sada, pored veće svote novca za oslobađanje otetih austrijskih turista, predali su dva nova zahteva, tvrdi državna televizija ORF.

Oni sada traže povlačenje austrijskih vojnika iz mirovne misije u Avganistanu, kao i oslobađanje jednog bračnog para, koji je nedavno osuđen na višegodišnju robiju, zbog pripremanja terorističkih akata i pretnje terorizmom austrijskoj državi.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije nije želelo da potvrdi niti demantuje ovu informaciju, ukazujući da su napori za oslobađanje Austrijanaca u toku.

Andrea Klojber (43) i Volfgang Ebner (51) oteti su 22. februara kada su džipom putovali kroz Saharu na jugu Tunisa.

Prema izveštajima medija, organizacija "Al Kaida u islamskom Magrebu" drži otete Austrijance u Maliju, zbog čega je tamošnja vlada uključena u pregovore za njihovo oslobađanje.

Prvi ultimatum, koji je istekao 16.marta, produžen je najpre na nedelju dana, a potom još jednom, najverovatnije sada do 6.aprila.

Austrija je trenutno u veoma nezgodnom položaju pošto je tek pre par dana saopšteno da je ubijen Bert Nusbaumer, austrijski pripadnik službe obezbeđenja u Iraku, otet novembra prošle godine zajedno sa četvoricom Amerikanaca.

Prema pisanju medija, američka obaveštajna služba FBI odbila je da plati traženu svotu za oslobađanje otetih lica, što nije prenela zvaničnom Beču.

Tako mediji pišu da je Nusbaumer ubijen zbog svote od 150.000 evra, koju FBI nije želeo da da otmičarima. Porodica i prijatelji žrtve oštro kritikuju zvanične austrijske vlasti da nisu preduzele ništa kako bi ga oslobodile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: