"Na Bliskom istoku moguć dogovor"

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs veruje da mirovni dogovor Izraela i Palestinaca može biti postignut do kraja godine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.03.2008.

17:41

Default images

"Moram da kažem da smatram impresivnim ono što je postignuto, kao i ozbiljnost samog procesa i mislim da se sve kreće u dobrom pravcu", rekla je Rajsova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Jordanu.

Komentarišući američke nade da će dogovor biti postignut pre nego što predsedniku Džordžu Bušu istekne mandat, ona je rekla da "apsolutno veruje da je to cilj koji može biti dostignut".

Rajsova je pozvala Izrael da prekine sa gradnjom na okupiranoj teritoriji nedaleko od Jerusalima, pošto je izraelska uprava Jerusalima najavila da planira da izgradi još 600 stambenih jedinica.

"Amerika ostaje pri stavu da (izraelska) gradnja treba da bude obustavljena, jer je ona, zapravo, u suprotnosti sa obavezama iz nacrta mirovnog sporazuma donetog 2003. godine", rekla je Rajsova na konferenciji za novinare.

Abas je rekao na istoj konferenciji da će se 7. aprila sastati sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.

Abas je, takođe, izrazio optimizam, uprkos razlikama s Izraelom oko pristupa samim pregovorima.

"Uveren sam, ako Bog da, da ćemo postići dogovor u 2008. godini. Mi, Izraelci, Amerikanci i sve strane kojih se to tiče u regionu, radimo da u tome uspemo", rekao je Abas.

Izraelski zvaničnici smatraju da je cilj razgovora pre da se dve strane dogovore o obliku i strukturi buduće palestinske države, nego postizanje mirovnog sporazuma, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: