Pakistan: Vlada položila zakletvu

Nova pakistanska vlade premijera Jusafa Raza Gilanija danas je položila zakletvu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2008.

17:36

Default images

"Očekujem od međunarodne zajednice da podrži demokratiju u Pakistanu i da nam pomogne u jačenju demokratskih institucija", kazao je novinarima nakon polaganja zakletve novoizabrani ministar inostranih poslova Šah Mehmud Kureši.

Od 24 člana nove vlade, 11 ministara, uključujući i premijera Gilanija, su iz partije u atentatu ubijene bivše premijerke Benazir Buto, dok je ostalih devet iz partije drugog bivšeg pakistanskog premijera, Navaza Šarifa, preneo je Rojters.

Jedan ministar je nezavistan član parlamenta a trojica su iz redova "mladih koalicionih partnera".

Pripadnici Šarifove partije su za vreme polaganja zakletve nosili simbolične crne zaštitnike za rukave u znak protesta protiv pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa, koga smatraju za "neustavnog predsednika".

U Pakistanu postoje jake spekulacije da će nova vlada primorati američkog saveznika generala Mušarafa, koji je došao na vlast državnim udarom 1999, da podnese ostavku u roku od nekoliko nedelja ili meseci.

U pakistanskim medijima i u političkim krugovima postoje gledišta da će Sjedinjene Američke Drzazve pokušati da podupru Mušarafa kako ne bi bile ugrožene kontraterorističke operacije u regionu sa promenom predsednika u Islamabadu.

Potpredsednik Pakistanske narodne partije Gilani izabran je 24. marta u pakistanskom parlamentu za predsednika vlade te zemlje.

Ta stranka, čiji je liderka bila Buto, pobedila je na parlementarnim izborima 18. februara ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: