Otvoren naftovod u Iraku

Nafta je na svetskim robnim berzama nastavila da se kreće silaznom putanjom, posle ponovnog otvaranja sistema naftovoda u Iraku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

15:38

Default images

Američka laka nafta na Robnoj berzi u Njujorku košta 105,06 dolara po barelu, a evropski "brent" na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu 103,38 dolara. Glavni činilac koji je doprineo popuštanju cena nafte je ponovno otvaranje iračkog naftovoda koji snabdeva izvozni terminal u Basri.

Naftovod je prošle sedmice zatvoren posle napada, zbog čega su poremećene isporuke nafte iz nalazišta na jugu zemlje, prvi put od 2004. godine.

Popuštanju cena, prema oceni analitičara, doprinele su i obimnije prodaje nafte kao posledica kolebljivog kretanja kursa dolara, preneo je Rojters.

Mada je irački izvoz nafte iz terminala u Basri normalizovan, analitičari upozoravaju na neizvesnost u pogledu bezbednosti na Bliskom istoku i na opasnost od daljeg poremećaja u isporukama nafte iz Gabona, gde sindikati naftnih radnika prete štrakom, što bi moglo da obnovi rast cena glavne energetske sirovine.

Dalji pad kursa dolara takođe bi mogao da doprinese novom usponu cena nafte, smatraju analitičari.

Delegat Ujedinjenih Arapskih Emirta u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) Ali al-Jabuni ocenio je da je tržište dobro snabdeveno i da su zalihe sirove nafte i derivata trenutno veće od petgodišnjeg proseka.

Al-Jabuni je na konferenciji o energiju u Dubaiju rekao da je skok cena na rekordan nivo od 111,80 dolara po barelu sredinom marta bio posledica pada kursa dolara i sve većeg priliva gotovine iz investicionih fondova na tržište sirovinea u celini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: