Mugabe gubi na izborima

Zimbabveanski opozicioni lider Morgan Tsvangiraj za sada vodi na predsedničkim izborima u toj zemlji.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.03.2008.

14:38

Default images

Tsvangiraj je osvojio do sada 60 odsto glasova na predsedničkim izborima u toj zemlji, duplo više od dosadašnjeg šefa države Roberta Mugabea, rekao je danas njegov Pokret za demokratske promene (MDC), pozivajući se na nezvanične izvore, prenose agencije.

"Mi smo do sada prebrojali glasove iz 128 izbornih jedinica i prema tim rezultatima naša stranka je osvojila 96 od 128 (parlamentarnih) mesta, dok je Morgan Tsvangiraj osvojio 60, a Robert Mugabe 30 odsto glasova", rekao je na konferenciji za novinare generalni sekretar MDC-a Tendaj Biti.

Prema poslednjim zvaničnim rezultatima, koje je danas objavila Zimbabveanska izborna komisija (ZIK), MDC i Mugabeova partija ZANU-PF bore se rame uz rame, jer je do sada svaka stranka osvojila po 12 mesta u parlamentu, od ukupno 210.

ZIK do sada nije objavio zvanične rezultate predsedničkih izbora.

U Zimbabveu su u subotu 29. marta održani predsednički i parlamentarni izbori, na kojima je pravo glasa imalo oko 5,9 miliona stanovnika te zemlje.

Aktuelni predsednik Zimbabvea Mugabe nalazi se na čelu države od 1980. godine, kada je Zimbabve stekao nezavisnost od Velike Britanije, odnosno do sada je imao pet mandata na toj funkciji.

On se u predizbornoj kampanji najviše zalagao za odbacivanje Zapada, koji je optužio da pokušava da diktira budućnost te zemlje.

Glavni Mugabeov protivnik Tsvangirai upozorio je da se ekonomska katastrofa u zemlji, o čemu svedoči inflacija od preko 100.000 odsto, neće zaustaviti ukoliko Mugabe ne bude smenjen sa mesta predsednika.

Mugabe, sa druge strane, za ekonomski kolaps u zemlji krivi sankcije Zapada.

EU: Zimbabve da objavi rezultate

Evropska unija je danas pozvala vladu Zimbabvea da objavi konačne rezultate opštih izbora u toj zemlji, "što je pre moguće", da bi izbegle optužbe predsednika Roberta Mugabea, oko neregularnosti tokom glasanja.

"Smatramo da je dobro da državna izborna komisija Zimbabvea objavi konačne rezultate što je pre moguće, da bi pokazala svoju nezavisnost i da bi se izbegle nepotrebne špekulacije oko neregularnosti", izjavio je potparol EU za humanitarnu pomoć i razvoj, Džon Klensi.

Klensi je dodao da EU neće komentarisati ishod glasanja, sve dok ne budu objavljeni zvanični rezultati, prenela je agencija DPA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: