"Kosovo na nogama za 10-20 godina"

Predsednik SAD Džordž Buš smatra da je Kosovo sposobno da za 10 ili 20 godina postane država koja stoji na sopstvenim nogama.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.03.2008.

14:59

Default images

U intervjuu za nemački dnevni list Velt, Buš je rekao da "ostatak sveta u tome mora da pomogne" Kosovu i da i SAD "upravo to nameravaju ubuduće da čine". "Od ogromnog je značaja da se nacijama pomogne da izađu iz teških situacija i postanu demokratije. Zato sam obazriv kada je reč o vremenskim rokovima, ali sam ubeđen da će Kosovo to postati", rekao je Buš.

Američki predsednik je uveren da "ako se ljudima za to da šansa, oni slede univerzalni princip prema kojem čovek treba da bude slobodan".

"Ako ljudi dobiju tu šansu, onda odlučno shvataju svoje interese u jednom slobodnom društvu. Svakako da to može da bude teško. Teško je i u Iraku i u Avganistanu. Biće to svakako i na Kosovu težak proces. Istorija pokazuje da taj korak nikada u istoriji nije lak, ali da je neophodan", naveo je Buš.

On je dodao da će u slučaju Kosova to "na početku biti neka vrsta nadzirane nezavisnosti", ali da "(kosovski) narod može da uspe", pri čemu "ostatak sveta mora da mu pomogne, što i SAD upravo žele da čine".

U vezi sa stavom Rusije koja smatra da bi primer Kosova mogao da ohrabri etničke manjine širom sveta da počnu da se bore za sopstvene države, Buš je rekao da se "jugoslovenska država raspala" i da "ne prihvata rusku argumentaciju".

"Zato bih regionima kao što su Abhazija i Južna Osetija preporučio da ne pokreću slične pokrete za nezavisnost. U vezi sa tim mi vodimo i intenzivne razgovore sa Gruzijom", rekao je Buš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: