Svedoci: Pucalo se na vojsku

Na suđenju Iliji Jurišiću svedočili preživeli u napadu na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. godine povlačila iz Tuzle.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.03.2008.

15:44

Default images

Slavko Novaković je rekao da je bio mobilisan kao rezervista u Tuzli kada je 15. maja 1992. godine trebalo da se iseli kasarna i da je, koliko se seća, bio u drugom vozilu koje je pogođeno od početka napada. Svedok je kazao da se na vojsku koja se povlačila mirno "tuklo svim raspoloživim sredstvima".

"Komandant kasarne Mile Dubajić rekao mi je neposredno pre pokreta da idem od vozila do vozila i upozorim vojnike da puške moraju biti strogo između nogu, zakočene i da ne sme doći do otvaranja vatre", rekao je on.

Novaković je rekao da nije čuo prvi pucanj već "grmljavinu", navodeći da se pucalo sa brda, okolnih zgrada i bolnice, gde su bila postavljena mitraljeska gnezda.

"Prvi meci su me pogodili u noge iz podruma jedne zgrade, a zatim sam pogođen i u čelo. Vozač koji je prošao bez povreda uspeo je da odveze vozilo par kilometara od raskrsnice", rekao je on.

Svedok je kazao da su zatim neki ljudi u uniformama prišli vozilu u kojem je bio sa još dve osobe, ali da su otišli pošto su mislili da su mrtvi.

Posle su ga, kako je naveo, iz vozila izvukle dve osobe za koje je kasnije saznao da su bila braća Mikelini i da je prebačen u bolnicu u Bijeljini, a odatle helikopterom na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu.

"U Bijeljini su mislili da sam mrtav i bio sam prekriven čaršavom. Kada su primetili da dajem znake života prebacili su me na VMA gde su mi zbog gangrene amputirali nogu", posvedočio je on.

Novaković je kazao da je snimak koji mu je predočen, a na kom se vidi konvoj JNA pre skretanja u raskrsnicu, "montiran" i predočio sudskom veću da je dostavio originalnu kasetu na kojoj se vidi i prvi i drugi izlazak vojne kolone.

Svedok Radan Stevanović bio je pogođen u grudi, a kamion kojim je upravljao uspeo je da odveze kilometar od mesta napada.

"Osetio sam strahovit bol, ne sećam se kuda sam išao", rekao je Stevanović u čijem se vozilu među vojnicima nalazio Radovan Krstić koji je svedočio u petak, 28. marta.

On je posvedočio da je poluotvorenim očima video kako jedna osoba puca Krstiću u usta, a da je neko dobacio: "Nisi trebao to da uradiš".

"Kada su otišli nekako sam došao do njega i rekao mu: ne brini biće bolje, nakon čega smo prebačeni u bolnicu", dodao je on.

U napadu na kolonu JNA u Tuzli prema optužnici ubijena su 92 vojnika, 33 je ranjeno, a uništeno je više sanitetskih vozila.

Ilija Jurišić je po navodima optužnice, kao dežurni starešina u Operativnom štabu Centra javne bezbednosti u Tuzli, nakon prijema neredbe od svog pretpostavljenog Mehmeda Bajrića putem radio veze svim pripadnicima TO Tuzla naredio da pucaju po sredini kolone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: