Proslava "vazdušnog šengena"

Na ljubljanskom aerodromu slavi se ulazak u "vazdušni šengen", ukidanje međudržavnih vazdušnih granica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

12:39

Default images

Međudržavne vazdušne granice, unutar šengenske zone, pale su u ponoć, čime je počeo da važi šengenski vazdušni prostor i za novopriključene članice šengena. Tim povodom na ljubljanskom aerodromu danas se održava proslava kojoj će prisustvovati predstavnici slovenačkog državnog vrha, istovremeno i predsedavajući EU, predstavnici Evropske komisije i portugalski ministar unutrašnjih poslova Rui Karlos Pereira.

Devet novih članica šengenske zone, među kojima je i Slovenija, ukinule su nadzor na unutrašnjim kopnenim i morskim granicama još 21. decembra, dok su vazdušne granice pale noćas, što znači da su putovanja avionom unutar šengenske zone postala domaći letovi, tj. da više neće biti obavljane granične kontrole za ta putovanja.

I dalje, ipak, ostaju bezbedonosni pregledi putnika, koji će morati da imaju kod sebe neki od ličnih dokumenata, a koji će pokazati ukoliko to od njih bude zahtevano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: