"Zabraniti govor mržnje"

Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Biljana Kovačević Vučo založila se za kažnjavanje govora mržnje.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 31.03.2008.

14:41

Default images

Ona je na javnoj tribini" Međunarodni pravni standardi u oblasti zabrane govora mržnje i njihova primena u Srbiji" naglasila da u zemljama kao što je naša, koje su bile zahvaćene ratnim dejstvima, "moramo biti veoma obazrivi jer su ljudi navikli na govor mržnje".

Biljana Kovačević-Vučo istakla je da je govor mržnje "fluidna kategorija koja se zloupotrebljava u propagandi i politici" i dodala da treba razlikovati govor mržnje od kritike vlasti i ideološkog stava, osim u slučajevima propagiranja fašističke i ultradesničarske ideologije.

Prema njenim rečima, govor mržnje definiše se kao izražavanje koje sadrži poruke mržnje ili netrpeljivosti prema nekoj rasnoj, nacionalnoj, etničkoj ili verskoj grupi i njenim pripadnicima.

"Govor mržnje se poslednjih decenija proširio na manjinske i ranjive kategorije, sa ciljem stvaranja različitih sterotipa o određenim grupacijama i stvaranja klime da je takvo ponašanje društveno prihvatljivo, poželjno i nekažnjivo", precizirala je ona.

Kovačević-Vučo je dodala da država treba da inkriminiše govor mržnje, kao i da se Jukom zalaže da se zločin iz mržnje uvede u Zakon kao krivično delo, po uzoru na evropske i neke zemlje regiona kao što je Hrvatska.

Zamenik ministra za kulturu Dragan Janjić podsetio je da je Ministarstvo kulture krajem 2007. predložilo da se oformi stručna radna grupa sa ciljem da se odredbe o kršenju zabrane govora mržnje u medijima, predviđene Zakonom o javnom informisanju, učine jasnijim.

Janjić je naglasio da bi se tim izmenama tačno preciziralo koje su to vrste prekršaja o kojima bi trebalo da se oglasi javni tužilac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: