Izvod u svakoj opštini

Prema Nacrtu zakona o matičnim knjigama, izvod iz matičnih knjiga moći će da se podigne u bilo kojoj opštini u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2008.

13:46

Default images

Izvod će imati i neograničeni rok trajanja. Te dve izmene su, uz najavljenu profesionalizaciju uprave i inspekcijskog nadzora, osnovne novine novog zakona, koji je pripremilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a o kome je javna rasprava počela danas.

Otvorivši skup o Nacrtu zakona, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da podizanje izvoda iz matičnih knjiga više neće biti vezano za matično područje, odnosno opštinu na kojoj je osoba rođena.

"Izvodi će se voditi po matičnim područjima, ali građani će moći da taj izvod uzmu bilo gde da se zateknu u Srbiji", istakao je on.

Izvodi će važiti neograničeno, odnosno sve dok ne dođe do promene podataka u njemu, što će, prema rečima Markovića, doprineti uštedu "na hiljade i hiljade bespotrebno izdatih izvoda".

Pored toga, pooštravaju se uslovi za vođenje matičnih knjiga, odnosno matičar će morati da ima visoku stručnu spremu društvenog smera, položen državni stručni ispit i ovlašćenje za obavljanje poslova matičara.

Marković je ukazao da većina od oko 4.000 matičara, koliko ih sada ima u Srbiji, nema taj uslov.

Matičari i njihovi zamenici, koji nemaju propisanu školsku spremu, moći će po donošenju zakona da obavljaju te poslove još najduže pet godina. Oni će biti dužni da polože državni stručni ispit i poseban ispit za matičara u roku od dve godine od dana stupanja na snagu tog zakona.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Saveta Evrope (SE) u Srbiji Konstantnin Jerokostopulos kazao je da zakon unosi novosti koje poboljšavaju rad matičnih službi i omogućavaju građanima da na jednostavan način dođu do dokumentata i uverenja.

On je, u ime SE, iskazao zadovoljstvo dobrom saradnjom sa Ministarstvom za državnu upravu i naglasio da ta institucija i dalje podržava srpsku vlast kada rade u interesu građana Srbije.

Savetnik za pitanja ljudskih prava pri Misiji OEBS-a u Srbiji Ružica Banda pozdravila je korišćenje novih tehnoloških mogućnosti, koje će doprineti efikasnijem radu državne uprave i odgovoriti potrebama građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: