Vekna hleba 38 dinara

Hleb sa 33 poskupeo na 38 dinara. Nema realnog razloga za poskupljenje, tvrdi ministar poljoprivrede.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2008.

11:16

Default images

Beli hleb je od danas pet dinara skuplji. Proizvođači više cene pravdaju poskupljenjem energenata i pšenice. Međutim, Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede, kaže da realnih razloga za poskupljenje nema. I privatni i društveni proizvođači hleba podigli su cene ove osnovne životne namirnice. Jedna od najprodavanijih vrsta hleba, beli hleb "Sava" sada košta 38 dinara.

Privatni pekari mogu sami da određuju cenu hleba, u zavisnosti od mesta gde ga prodaju, kvaliteta i svoje pozicije na tržištu. Prema rečima Zorana Pralice, predsednika Unije privatnih pekara Srbije, sada nema mogućnosti da hleb bude jeftiniji.

"Nestašica pšenice svuda u svetu je prouzrokovala veće cene i na berzi, pa je tako i kod nas. Zato je i došlo do drastičnog povećanja cena brašna, a to direktno utiče i na cene hleba", kaže Pralica.

Međutim, cene ove osnovne životne namirnice nisu iste u svim gradovima u Srbiji. Tako su cene u centralnoj i južnoj Srbiji više nego u Vojvodini i Beogradu zbog manjih zaliha i većih cena brašna.

U pojednim gradovima dostižu cenu od čak 40 dinara za veknu. Pekari kažu da su naše cene ipak najniže u regionu. To za građane nije nikakva uteha. Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede smatra da nema realnog razloga za poskupljenje.

On takođe najavljuje da će država, ukoliko pekari budu i dalje povećavali cene hleba, povećati proizvodnju narodnog hleba, čiju cenu garantuje država.

"Imamo dovoljne količine žita u zemlji. Cena jeste otišla gore, ali na putu je da se realizuje i ovaj interventi uvoz od 200 hiljada tona, od toga je 100 hiljada tona direktno namenjeno mlinsko pekarskoj industriji, i ja očekujem kad to žito stigne u zemlju da će biti bar za neki dinar jeftinije od domaćeg i stvarno mislim da razloga za sada za korekciju nema. Mi nemamo mehanizme da nateramo privatne pekare na pojeftinjenje i to nećemo ni raditi", kaže Milosavljević.

Viša cena hleba neće biti jedini atak na kućni budžet. Od idućeg meseca očekuju nas i više cene struje i mesa, a poskupljenje su tražili i distributeri gasa.

"Država odgovorna za poskupljenje"

Poskupljenje hleba je logična posledica nepostojanja strategije primarnog agrara, odnosno neprihvatljivog odnosa države prema proizvodnji pšenice u Srbiji, izjavio je danas Tanjugu direktor preduzeća "Žitovojvodine" Sima Matić.

Pre svega "zahvaljujući politici ranijeg Ministarstva poljoprivrede pšenica je prepuštena nemilosti tržišta tako da je postala najskuplja roba, što je za našu situaciju gotovo tragično", naglasio je Matić.

On je istakao da je poskupljenje hleba u celoj zemlji opravdano u prvom redu zbog "izuzetno skupe države koja se ne odriče PDV-a", nepovoljnih rokova plaćanja i vrlo visokih procenata koje veletrgovine zaračunavaju industrijskim pekarama i naročito zbog rasta cena gasa, goriva, struje i drugih imputa.

U strukturi troškova proizvodnje vekne hleba brašno učestvuje sa svega 25 do 30 odsto "a ostalo je nešto drugo", zaključio je Matić, podsetivši da u Srbiji ima samo sedam ozbiljnijih industrijskih pekara koje "pokrivaju" oko četvrtinu tržišta a ostalo su na hiljade malih privatnih pekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: