Krasić: Hag koristi lažne svedoke

Zoran Krasić, izjavio je danas da tužilaštvo u Hagu u procesu protiv Vojislava Šešelja koristi "preparirane" svedoke.

Izvor: B92

Nedelja, 30.03.2008.

14:28

Default images

Sve se svelo na ono što je pred odlazak u Hag 2003. Šešelj i rekao - da je optužnica lažna i da su svedoci lažni, rekao je šef pravnog tima za odbranu predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. On je naveo i primer jednog od svedoka koji je, na suđenju prošle nedelje, izjavio da je frontmen grupe "Riblja čorba" Bora Đorđević član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Kada je izrekao takvu jednu notornu laž, za koju javnost tačno zna da nije istina, koliko onda takvi "preparirani" svedoci iznose neistina u slučajevima o kojima javnost nije tako dobro obaveštena, zapitao je Krasić.

Prema njegovim rečima, otvara se i pitanje da li se iza svedoka kojima se ne vide lica i izmenjen im je glas ne pojavljuju možda neka druga lica koja je tužilaštvo instruisalo.

Ako se optuženi sam brani, a ne prepoznaje onog koji svedoči, onda možda to i nije ta osoba za koju se predstavlja da jeste, rekao je Krasić.

On je primetio da se otvara i pitanje iskaza koje su neki svedoci dali još 1993. godine, u kojima se ne pominju niti Šešelj niti pojam "šešeljevci", a onda se u dopunjenim iskazima iz 1996. i 1997. dodaje termin "šešeljevci".

Postavljajući pitanje zašto se optužnica protiv Šešelja nije podigla ranije, kada je tužilaštvo već imalo te iskaze na osnovu kojih je pokrenuta optužnica, Krasić je naveo da je stvarno pitanje kako na bazi tih izjava danas žele da dokažu krivicu.

To pokazuje sa kakvim materijalom haško tužilaštvo raspolaže i zašto su im potrebni ti "preparirani" svedoci, kazao je Krasić i dodao da očekuje da će tužilaštvo sa takvom praksom nastaviti, jer realno dokaza i nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: