Podrška EU proevropskim snagama

EU je spremna da pomogne i učini sve da podrži proevropske snage u Srbiji, odlučni su šefovi diplomatija EU.

Izvor: B92

Nedelja, 30.03.2008.

09:47

Default images

Ministri spoljnih poslova su na neformalnom susretu na Brdu kod Kranja već u subotu, na radnom doručku, na koji je od ministara država regiona pozvan samo ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, ponudili pomoć proevropskim snagama u Srbiji i, prema rečima slovenačkog ministra Rupela, pitali Jeremića kako bi EU mogla da pomogne demokratskim snagama Srbije.

Nakon ovog sastanka sa ministrima EU, Vuk Jeremić je na novinarskoj konferenciji rekao da je Srbija spremna za potpisivanje SSP, kao i da bi EU uskoro, možda već krajem aprila, mogla da uvede ukidanje viza, tj. oslobađanje viznog režima za Srbiju.

Oli Ren je u petak na brifingu za novinare najavio i mogućnost da EU, do kraja aprila, pripremi plan-predlog za ukidanje viza, koji bi mogao biti što pre usvojen, još pre predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji.

Upravo to ukidanje viza bi moglo da bude glavni predizborni podsticaj i pomoć proevropskim snagama u Srbiji.

Na kraju dvodnevnog sastanka, Gimniha, ministri su bili zadovoljni vođenim razgovorima, opredeljenošću EU da ostane vezana svojim planovima za zapadni Balkan, ali i su šefovi diplomatija EU i njeni visoki predstavnici posebno istakli želju da maksimalno pomognu proevropskim snagama u Srbiji i njihovoj pobedi na predstojećim izborima u maju.

Srbija i njena budućnost su i prema rečima domaćina, slovenačkog šefa diplomatije Dimitrija Rupela, bila glavna tema ministarskog susreta u Sloveniji, kao i želja prisutnih ministara da se Srbiji što pre pomogne, osiguravanjem izvesnih olakšica.

O tim olakšicama će se razgovarati i narednih dana u EU koja, prema Rupelovim rečima, želi da Srbiji pomogne upravo u ovom trenutku, sada, pre predstojećih parlamentarnih izbora.

Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn je, na Brdu kod Kranja, rekao da EU želi da u Srbiji 11. maja pobede proevropske snage, dok je nemački ministar spoljnih poslova, Štajmajer, ponudio i dodatnu moguću pomoć Srbiji, u obliku stipendija za srpske studente za školovanje u zemljama EU.

Oli Ren je juče, na novinarskoj konferenciji, naveo i da je ovo "srećan dan za evropsku perspektivu zapadnog Blakana", ukazavši da su ministri na Brdu kod Kranja nadgradili Solunsku agendu i sastanak u Salcburgu, dajući novi podsticaj regionu Balkana.

Ren je rekao i da je Evropska komisija već parafirala SSP sa Srbijom, tako da je ostalo samo da članice EU procene da li je Srbija ispunila sve uslove za potpisivanje SSP-a, dodavši da to pretpostavlja i 100 odstotnu saradnju sa Hagom i ponovivši reči ministra Vuka Jeremića da je saradnja sa Hagom i moralna obaveza prema žrtvama ratnih zločina i njihovim porodicama.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbedonosnu politiku Havijer Solana je naveo da je veoma zadovoljan dogovorenim na skupu, istakavši da je srećan što je EU još jednom pokazala naklonjenost zapadnom Balkanu, dok je slovenački ministar Rupel rekao da je glavno pitanje EU "kako premostiti period od danas do dana kada sve zemlje zapadnog Balkana budu imale potpisan SSP i jasnu evropsku budućnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: