Grčka: Podrška penzijskoj reformi

Vlada grčkog premijera Kostasa Karamanlisa dobila po treći put podršku u parlamentu za sprovođenje reformi penzionog sistema.

Izvor: Beta

Subota, 29.03.2008.

11:32

Default images

Za zakon je u skupštini glasalo 152 poslanika, dok je protiv bilo 138, a uzdržanih 10 poslanika. Grčki parlament ima ukupno 300 mesta. Protiv zakona glasali su poslanici opozicione Socijalističke partije. Lider socijalista Jorgos Papandreu optužio je pre glasanja vladu da radi na štetu naroda i da na loš način pokušava da sprovede reformu penzionog sistema.

"Tražite od grčkog naroda da plati za vaše greške. Odlučili ste da podignete starosnu granicu za odlazak u penziju muškaraca i žena, da smanjite penzije i izostavite hiljade Grka i imigranata iz sistema zdravstvene zaštite", rekao je Papandreu.

Dok je trajala raprava u grčkom parlamentu, više stotina pristalica Socijalističke partije okupilo se ispred zgrade skupštine gde su održali mirne demonstracije.

Premijer Karamanlis je u svojoj predizbornoj kampanji, pre pola godine, kao jedan od glavnih prioriteta isticao reformu penzionog sistema. On je više puta ponovio da bi, ukoliko se sada nešto ne promeni u tom sistemu, za pet do deset godina moglo da dođe do kolapsa i obustave državnih davanja.

Predloženi zakon o reformi penzionog sistema predviđa ukrupnjavanje 133 manjih penzionih fondova i stvaranje 13 većih fondova. Svi zaposleni biće podsticani da odlaze u penziju što kasnije.

Planovi vlade u Atini za sprovođenje reformi doveli su i do velikih sindikalnih protesta širom zemlje, a organizovana su i tri velika štrajka uz zaustavljanje proizvodnje u brojnim fabrikama. U petak su štrajkovali i zaposleni u nacionalnoj Grčkoj banci.

Do sada je predlog o penzionoj reformi prošao tri glasanja u grčkom parlamentu. Prema proceduri, konačno glasanje o predlogu trebalo bi da bude održano naredne sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: