Primorani na skuplje lekove

U Zavodu “Male Pčelice” lekari su primorani da u terapiju uvode znatno skuplje medikamente propisivanjem recepata.

Izvor: B92

Subota, 29.03.2008.

16:26

Default images

Ovaj zavod koji zbrinjava ometene u razvoju je postupeo tako zbog nestašice jeftinijih lekova na tržištu. Na taj način trostuko su, prošle godine, uvećani troškovi koje Republički Fond zdravstvenog osiguranja pokriva državnim sredstvima.

U Zavodu “Male Pčelice” nadomak Kragujevca lekari su tokom prošle godine propisali 31 hiljadu recepata.

Direktorka Zavoda Suzana Perović kaže da je ugovorom sa filijalom Fonda za zdravstveno i socijalno osiguranje predviđeno okvirno sedam miliona dinara za naknadu tih troškova, ali je u “Malim Pčelicama” potrošeno 15 miliona više. I pored loše procene, Filijala Fonda za socijalno i zdravstveno osiguranje u Kragujevcu do sada je pokrivala troškove lekova izdatih na recept.

Međutim, u Filijali Zavoda za zdravstveno i socijalno osiguranje nisu želeli da iznesu tačne podatke za koliko su potrošena sredstva za medikamente bila veća od predviđenih.

Zavod “Male Pčelice” prema rečima direktorke prošle godine je od države dobio 22 miliona dinara za ampulirane lekove i plate zaposlenih.

Međutim, potrebe Zavoda bile su za sedam miliona dinara veće, pa su tu razliku bili primorani da nadoknade sopstvenim sredstvima, koja su mogla da budu potrošena na unapređenje standarda pacijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: