Svedočili sudsko-medicinski veštaci

Na suđenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu danas svedočila dva sudsko-medicinska veštaka.

Izvor: B92

Petak, 28.03.2008.

21:20

Default images

Oni su na osnovu ranije dokumentacije sastavili nalaz o uzrocima smrti leševa pronađenih na području akcije Hrvatske vojske na teritoriji odnašnje Republike Srpske Krajine. Sudija Marin Mrčela je kazao da će, u nastavku suđenja početkom aprila odbrana imati mogućnost da predloži nove dokaze, a ako to ne učini li optuženi bi mogli početi iznositi svoje odbrane.

Kako su od preostalih 12 svedoka neki umrli ili su bolesni, tek će se na narednim raspravama 7. i 8. aprila znati koliko će ih još biti ispitano.

Najveći broj saslušanih svedoka bili su stariji stanovnici srpskih sela na

području Medačkog džepa kod Gospića koje je opljačkala i zapalila HV.

Većina svedoka, pa čak i oni iz redova HV i međunarodnih snaga Ujedinjenih nacija potvrdili su da je bilo ubistava, uništavanja kuća i pljačke imovine.

Dvojica veštaka Davor Strinović i Davor Majer izjavili su da u deset slučajeva nisu mogli dati nikakvo mišljenje o uzrocima smrti jer za to nije bilo podataka u spisu, a za ostale slučajeve su dali odgovore na pitanja koja su mogli da rekonstruišu iz pomenute dokumentacije.

Strinović je rekao da je na leševima obavljen samo spoljni pregled, ali da nisu rađene obdukcije, bez kojih je teško dati detaljna obrazloženja.

Tokom poslepodneva svoj iskaz će preko video linka dati još jedan svedok, a šta je rekao znaće se tek kad njegov iskaz bude uvršten u zapisnik.

Dvojica generala HV su po komandnoj odgovornosti optuženi za ubijanje više desetina civila i ratnih zarobljenika i uništavanje više stotina kuća i drugih objekata zbog čega u tim selima danas živi tek desetak od predratnih 400 stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: