U češkoj vladi razdor zbog Kosova

Češki demohrišćani, partner u vladi konzervativnog premijera Miroslava Topolaneka, rezervisani su povodom priznanja Kosova.

Izvor: Beta

Utorak, 25.03.2008.

13:59

Default images

Oni su neočekivano zatražili konsultacije tročlane vladajuće koalicije, jer imaju problem da priznaju nezavisnost Kosova. Hitne konsultacije najužeg rukovodstva Topolanekove Građanske demokratske stranke, Hrišćanske demokratske unije i Stranke zelenih, zatražio je lider demohrišćana Jirži Čunek, javlja danas Češki radio.

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg najavio je da je za sednicu vlade 2. aprila spreman predlog o priznavanju Kosova, uz izveštaj koji treba da pokaže da kosovske vlasti za sada ispunjavaju uslove koje im je za nadziranu nezavisnost postavila međunarodna zajednica.

"Za sada moramo da kažemo da se kosovska vlada ponaša sasvim razumno, to moram da priznam. Više su pravili gluposti naši srpski prijatelji, a Albanci su se ponašali pristojno", rekao je Švarcenberg za vikend izdanje dnevnika Pravo.

Čunek je, međutim, upozorio da je za sada stav demohrišćana prema priznavanju Kosova "rezervisan, pre negativan".

Najmanji partner, zeleni, spremni su da glasaju za predlog šefa diplomatije, koga je inače u vladu postavila njihova stranka, iako i oni ističu da je nezavisnost Kosova loše rešenje, ali dodaju da je "najmanje loše od svih postojećih" za taj deo Balkana.

"Kada je već proglašena samostalnost, ne možemo drugačije", objasnio je potpredsednik te stranke, ministar prosvete Ondžej Liška.

Protiv priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova kategorično su šef države, inače osnivač Topolanekovih konzervativaca, Vaclav Klaus, i opoziciona levica - socijaldemokrate i nereformisani komunisti - jer je to, po njihovoj oceni, flagrantno kršenje međunarodnog prava i otvaranje Pandorine kutije.

Čavez: SAD zloupotrebljavaju Kosovo

SAD su inicirale nezavisnost Kosova da ne bi dopustile jačanje Rusije u svetu i da bi stvorile novo žarište napetosti, izjavio je predsednik Venecuele Ugo Čaves.

On je, kako javlja Itar-Tas, rekao da su SAD "za postizanje svojih ciljeva čak pribegle tome da na čelo Kosova postave teroristu", jer je "politika Vašingtona usmerena u pravcu podele naroda i raspirivanja konflikata".

"Američki imperijalizam pokušava da, po primeru Kosova, postigne odvajanje naftom najbogatije države Supija od Venecuele, ali mu to nikada neće poći za rukom", podvukao je Čaves.

Čaves je još krajem februara izjavio da Venecuela nikada neće priznati Kosovo. Po njegovim rečima, taj presedan je "deo plana američke imperije" i može isprovocirati rat u različitim regionima sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: