Preminuo Boris Dvornik

Split -- Legendarni hrvatski pozorišni, televizijski i filmski glumac, scenarista i reditelj Boris Dvornik preminuo je noćas u Splitu.

Izvor: FoNet, Tanjug
Podeli

Boris Dvornik je rođen je 16. aprila 1939. u Splitu. Srednju glumačku školu završio je u Novom Sadu, a Pozorišnu akademiju u Zagrebu. Na filmu se prvi put pojavio 1960. u delu Franceta Štiglica "Deveti krug". Nakon toga, odigrao je važne uloge u komedijama "Martin u oblacima" i "Prekobrojna". Niz njegovih uloga u komedijama nastavljen je do sredine 60-ih, nakon čega preuzima uloge s ratnom tematikom.

Nastupio je u više od 40 igranih filmova, te u mnogim televizijskim dramama i serijama.

Vrhunac popularnosti ostvario je 70-ih godina ulogom Roka Prca u seriji "Naše malo misto", te ulogom brijača u seriji "Velo misto".

Te su mu uloge donele status jednog od najpriznatijih glumaca bivše Jugoslavije. No, nakon 70-ih godina uglavnom je glumio u Hrvatskom narodnom kazalištu u svom rodnom Splitu.

Početkom rata, Dvornik je medijsku pažnju u nekoliko navrata privlačio svojim kontroverznim (ne)prijateljstvom s još jednim velikim glumcem ovih prostora - Velimirom Batom Živojinovićem. Iako su od Dvornikovih prvih filmova bili veliki prijatelji, njih dvojica su se 1991. javno odrekli
jedan drugoga nizom pisama.

Trinaest godina kasnije pokušali su se pomiriti, ali do javnog pomirenja došlo je tek 2006, i to video-vezom između Splita i Beograda. Tom prilikom, Dvornik je izjavio da je njihova svađa bila "samo nesporazum".

Bata Živoinović: O Dvorniku sve najlepše

Veliki srpski glumac Velimir Bata Živojinović, na vest o smrti kolege iz Hrvatske Borisa Dvornika, izjavio je danas Tanjugu da su se njih dvojica lepo družili i da bi voleo da u takvim odnosima budu i naši narodi.

"Neki su pisali da smo se svađali, pa mirili, a mi se nikada nismo svađali. Zato nismo ni imali razloga da se pomirimo, ali smo imali razloga da se sretnemo. On je za mene bio i ostaće živ, divan i topao čovek. Ako hoću da ga vidim, imam filmove i kasete", rekao je Živojinović.

"Drugi su nas svađali, a to što se nas dvojica nismo svađali nosi neku simboliku. To što smo se lepo družili, i to je jedna simbolika. Voleo bih da takvi budu i naši narodi. U tome je značaj našeg druženja - u zajedništvu i ništa van toga", naglasio je on.

Napomenuvši da je "šteta što Dvornik neće učestvovati u tom zajedništvu i pomirenju", Živojinović je izrazio uverenje da ćemo se "pomiriti u ogromnom broju".

"Važno je da smo se nas dvojica razumeli apsolutno. Iako smo bili naoružani kad god smo snimali, nikad nismo pucali jedan u drugog, stvorili smo prijateljstvo koje je prihvatilo 90 odsto i srpskog i hrvatskog naroda. To je najvažnije, a mi smo samo akteri toga", rekao je Živojinović.

"Boris je bio šarmantan i duhovit čovek. Naš narod kaže - o mrtvima sve najbolje, ali to je zaista tako kada je on u pitanju. Sve najbolje, tolerantan čovek, sjajan glumac, veliki umetnik, to misle svi koji ga znaju iz života", zaključio je Živojinović.

Info

Požar kod Kuršumlije

Kuršumlija -- U ataru sela Dobri Do kod Kuršumlije izbio je požar koji je zahvatio veću površinu šume, a vatrogasne ekipe se bore sa vatrenom stihijom.

Hronika ponedeljak 31.03. 22:09 Komentara: 0
strana 1 od 656 idi na stranu