Ko će s kim u koaliciju

DSS o koaliciji samo sa NS. G17 plus otvoren, Ljajićeva SDP verovatno sa DS. Mađarske stranke na posebnoj listi. SPS sa PUPS-om.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 10.03.2008.

13:16

Default images

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je danas da ta stranka o predizbornoj koaliciji razgovara samo sa Novom Srbijom. G17 plus spreman je da na izbore ide samostalno, ali i na okupljanje, dok je Sandžačka demokratska partija najavila da će na izbore ići najverovatnije sa Demokratskom strankom. Mađarske partije nastupiće zajedno na sopstvenoj listi.

Andrija Mladenović je kao razlog za moguću koaliciju sa Novom Srbijom Velimira Ilića naveo postojanje zajedničke politike prema ključnim državnim pitanjima. On je na konferenciji za novinare kazao da DSS neće u toku predizborne kampanje govoriti o postizbornim koalicijama jer je to, kako je naglasio, princip stranke.

"DSS će i u ovoj izbornoj kampanji voditi jasnu i doslednu politiku za koju se zalaže još od formiranja, 1992. godine", rekao je on.

G17 plus: Spremni samostalno i na okupljanje

Stranka G17 plus spremna je da na parlamentarne izbore izađe samostalno, ali i na okupljanje svih proevropskih snaga kako bi građani imali jasan izbor, izjavio je danas šef Informativne službe te stranke Nikola Papak.

"G17 plus je do sada uvek samostalno izlazio na izbore i spremni smo da to ponovimo. Međutim, imajući u vidu da predstojeći neće biti klasični stranački izbori, već referendum o evropskoj budućnosti Srbije, spremni smo i na okupljanje svih proevropskih snaga kako bi građani imali jasan izbor", rekao je Papak.

On je istakao da su proevropske stranke već pobedile na nedavno održanim izborima za predsednika Srbije i izrazio ubeđenje da će ta pobeda biti potvrđena i na parlamentarnim izborima.

"Ubećeni smo da ćemo ponovo dobiti većinsku podršku građana za politiku koja će odlučno i hrabro povesti Srbiju u Evropu, koja će osnažiti srpsku ekonomiju i tako omogućiti bolji životni standard za sve građane", rekao je Papak.

On je dodao da će o izlasku na izbore konačnu odluku doneti Predsedništvo i Glavni odbor.

Ljajić: SDP najverovatnije ponovo sa DS

Ministar za rad i socijalnu politiku i lider Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasim Ljajić izjavio je da će danas razgovarati s predsednikom Srbije i Demokratske stranke Borisom Tadićem i da će SDP na predstojećim izborima, najverovatnije, ponovo nastupiti sa DS.

Ljajić je u Kažiprstu B92 ocenio da bi DS trebalo da proširi izborni kapacitet, da je potrebno neke stranke staviti na zajedničku izbornu listu i da DS mora da izađe iz "čisto stranačkog okvira".

Prema Ljajićevim rečima, to bi morala da bude programski vrlo jasna koalicija, koja ima za cilj ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Ljajić smatra da zajednička izborna lista DS i LDP nije realna jer bi to, verovatno, umanjilo izborni rezultat DS i da bi za DS tek posle izbora bila prihvatljiva koalicija sa LDP.

On je rekao da je moguće da postoji dogovor DSS i SRS o koaliciji posle majskih izbora i da je Koštunica u ovom trenutku bliži tome da formira koaliciju sa SRS, nego sa DS.

SPS sa Ujedinjenom partijom penzionera

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je njegova stranka spremna za vanredne parlamentarne izbore.

On je, međutim, ocenio da sada nije vreme za njihovo održavanje i da oni neće ništa promeniti na političkoj sceni Srbije.

"Izbori nisu dobri za državno jedinstvo i takav potez je mogao da usledi tek kada su iscrpljene sve mogućnosti, kao što je vlada nacionalnog jedinstva ili stvaranje nove skupštinske većine", objasnio je on na konferenciji za novinare.

Dačić je istakao da izbori neće ništa promeniti i da mu nije jasno zašto se troši pet ili šest meseci da bi za pregovorački sto opet sele iste stranke.

Socijalisti su, prema njegovim rečima, još u decembru potpisali sporazum o zajedničkom izbornom nastupu sa Ujedinjenom partijom penzionera, a očekuju da im se pridruže još neke partije i pokreti, među kojima je Pokret veterana.

"Sa šest odsto glasova osvojenih na predsedničkim izborima, kada su bila favorizovana dva kandidata i kada je bio veliki odziv, očekujemo da na predstojećim izborima dobijemo i 10 odsto glasova", ocenio je Dačić i naveo da je SPS otvorena i za postizborne koalicije.

On je najavio da će SPS sutra u Požarevcu obeležiti godišnjicu smrti nekadašnjeg lidera Slobodana Miloševića i poručio da bi "mnogi trebalo da traže oprost od Miloševića jer sada vode njegovu politiku".

Pastor: Mađarska koalicija samostalno

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je na konferenciji za novinare da će stranke Mađarske koalicije samostalno izaći na izbore na svim nivoima i izrazio uverenje da će na parlamentarnim izborima ostvariti bolji rezultat nego prošle godine.

"Ukoliko se približimo rezultatu iz prvog kruga nedavnih predsedničkih izbora, verujem da možemo da osvojimo od pet do šest poslaničkih mandata", rekao je Pastor.

Prema njegovom uverenju, "šira predizborna koalicija proevropskih stranaka" u ovom trenutku nije moguća "iako bi možda bila racionalna".

"Možda bi ta koalicija i bila moguća, ali je, s obzirom na poslednje izjave predsednika Tadića, takva mogućnost danas manja nego juče", kazao je lider SVM.

On je dodao da će, ukoliko ipak dođe do takve široke koalicije, u kojoj bi bile sve stranke demokratske i proevropske opcije, stranke Mađarske koalicije sigurno ući u tu koaliciju.

Pastor je najavio da će stranke koje čine Mađarsku koaliciju danas u Bečeju razgovarati o strategiji izborne kampanje i najavio da će ona zvanično početi 15. marta.

Mađarsku koaliciju na proteklim predsedničkim izborima činili su Savez vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara. Ištvan Pastor, kao predsednički kandidat te koalicije, osvojio je u prvom krugu oko 90.000 glasova.

LSV: Samo sa proevropskim snagama

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da će vanredni parlamentarni izbori u Srbiji biti referendumskog tipa i da ne isključuje mogućnost koalicione saradnje sa proevropskim strankama.

"Podržaćemo svaku snagu čija je politika put ka evropskim integracijama jer je to i naša politika", rekao je Čanak.

On nije isključio mogućnost ulaska u koaliciju sa Demokratskom strankom i naveo da očekuje od rukovodstva te stranke, kao najjače stranke proevropske orijentacije, da ponudi neka rešenja.

"Vrlo je teško u ovom trenutku predviđati razvoj događaja. Da li će se ići u jednoj, dve ili tri proevropske kolone. To zavisi od toga šta je najbolje za raspored snaga u budućem sazivu Skupštine Srbije", rekao je Čanak.

On je rekao da, koliko god bude kolona, LSV će biti u jednoj od njih.

BDSS: Za zajednički nastup Bošnjaka

Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka pozvala je sve stranke i organizacije koje okupljaju Bošnjake u Sandžaku i Srbiji da nastupe jedinstveno na predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima 11. maja, saopštio je danas predsednik te stranke Esad Džudžević.

On je saopštio da je takav zaključak donelo Predsedništvo BDSS na jučerašnjoj sednici u Novom Pazaru.

Džudžević je naveo da su se na prošlim predsedničkim izborima okupile sve mađarske stranke u Vojvodini, a da to sada najavljuju i neke druge manjinske stranke i da je zato došlo vreme da to učine i bošnjačke stranke i organizacije.

Prema njegovim rečima, okupljanje je potrebno i zbog toga što će se izbori održati 11. maja, na Dan bošnjačke nacionalne zastave, koji predstavlja centralni nacionalni blagdan za sve Bošnjake u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: