Od danas registracije za ".rs"

Veb sajtovi iz Srbije danas počinju da se pojavljuju na internetu pod domenom ".rs". Registracija je počela u podne.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2008.

07:34

Default images

Prvi sajtovi sa novom ekstenzijom ".rs" trebalo bi da se pojave na internetu do kraja dana. Time u prošlost odlazi domen ".yu", skoro pet godina posle nestanka poslednje Jugoslavije. Registar nacionalnog internet domena Srbije počeo je u podne da registruje Internet domene sa nastavkom ".rs". Prijava se vrši preko ovlašćenih registara.

Jedan od njih je EUNET, koji je u prvih sat vremena registrovao više od 500 domena, kaže Jelena Opačić iz EUNET hostinga.

"Prijava je u predregistraciji bilo više od četiri hiljade i za sada sve teče po planu. Trenutno postoji tridesetak već aktivnih .rs domena. To su www.rnic.rs, zatim eunet.rs i svi ostali domeni ovlašćenih registara. Ostali registrovani domeni će do kraja dana postati vidljivi", rekla je ona.

Svi kojima su se veb adrese do sada završavale sa ".yu" imaju rok od 6 meseci da registruju isto ime, ali sa novim nastavkom. Ako to ne učine, sajtovi će biti gašeni od kraja septembra naredne godine.

Ključna razlika između dosadašnjih i novih domena je u tome što su domeni sa nastavkom ".yu" bili registrovani besplatno i trajno, objašnjava za B92 Slobodan Marković, član upravnog odbora Registra internet domena Srbije.

"Nova pravila registracije omogućavaju svim građanima Srbije, firmama i ostalim organizacijama da registruju neograničeni broj domena po veoma jednostavnoj i brzoj proceduri za razliku od one procedure koju smo imali prilikom poslednjih 10 godina sa .yu domenom gde smo imali ograničenje od jednog domena po pravnom licu i građani nisu mogli da registruju domene", rekao je on.

Očekuje se da će nova pravila registracije utrostručiti broj nacionalnih domena. Međutim, postoje i neka ograničenja prilikom registracije, kaže Slobodan Marković.

"Recimo da će u okviru co.rs, org.rs i edu.rs prostora moći da se registruju samo firme koje se bave privrednom delatnošću, neprivrednom delatnošću i obrazovne organizacije. Dok će u okviru .rs domena moći da se registruje svako ko to želi. Takođe, uvodi se i novi domen in.rs koji će biti namenjen samo za građane", kaže Marković.

Cena registracije zavisi od toga koju ćete ovlašćenu firmu angažovati za taj posao. Cena bez PDV za registrovanje domena za građane, sa nastavkom "in.rs" kreće se uglavnom oko 590 dinara za godinu dana, registrovanje domena različitih organizacija "org.rs", firmi "co.rs" i obrazovnih institucija "edu.rs" iznosi 990 dinara za godinu dana.

Najskuplja je registracija domena sa nastavkom ".rs", koji mogu da kupe svi građani ili organizacije i koji košta 2.500 dinara godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: