Koštunica: Kraj vlade

Vojislav Koštunica na konferenciji za novinare izjavio da ne postoji više mogućnost za dalji rad vlade i da treba vratiti mandat narodu.

Izvor: B92

Subota, 08.03.2008.

16:03

Default images

Vlade Srbije ne funkcioniše i u ponedeljak će uputiti obrazložen predlog predsedniku Srbije da raspiše vanredne izbore za 11. maj, izjavio je danas premijer Vojislav Koštunica. Na konferenciji za novinare u vladi, Koštunica je rekao da vlada nema jedinstvenu politiku oko suštinskog pitanja - "Kosova i Metohije u sastavu Srbije".

Ako vlada nema jedinstvenu politiku, ne može da funkcioniše, to je kraj vlade i vraćamo mandat narodu, rekao je Koštunica.

On je najavio da će vlada na sednici 10. marta utvrditi obrazložen predlog predsedniku Srbije da raspusti skupštinu i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. maj, za kada su raspisani i pokrajinski i lokalni izbori.

(O tome kako Ustav i zakoni regulišu pitanje raspisivanja izbora, možete čitati ovde.)

Koštunica je kazao da su sa tom odlukom upoznati koalicioni partner iz vlade - Demokratska stranka i najveća opoziciona partija - Srpska radikalna stranka.

Upitan da li će DS podržati inicijativu, kazao je da je ovo je najcelishodnije rešenje, jer bi u slučaju ostavke zbog proceduralnih rokova bio probijen termin i izbori ne bi mogli da se održe 11. maja.

Međutim, kazao je da će podneti ostavku, ukoliko koalicioni partneri u Vladi ne prihvate njegov predlog da se parlamentarni izbori održe 11. maja.

"Ovo je najbolje rešenje - bili su izbori, formirana je jedna vlada, ta vlada funkcionisala je jedno vreme, u krupnom pitanju nije se moglo postići jedinstvo, a vlade padaju i zbog manjih razloga", naveo je Koštunica.

Predsednik vlade i lider Demokratske stranke Srbije je odrečno odgovorio na pitanje da li je pre odluke da se predloži raspuštanje skupštine pregovarao sa Srpskom radikalnom strankom o podršci manjinskoj vladi ili formiranju nove većine.

Koštunica je naveo da je od koalicionog partnera očekivao podršku da se od EU jasno zatrazi da razjasni koje granice Srbije priznaje.

"Nije bilo saglasnosti u vladi da se to pitanje jasno postavi i zato je bilo preglasavanja i ispoljeno je nejedinstvo", rekao je Koštunica.

Rekao je da "sve stranke u Srbiji imaju jedinstven stav o EU - sve hoće u EU, ali su razlike - da li sa Kosovom ili bez njega".

On je kazao da je EU omogućila svojim članicama da individualno priznaju nezavisnost Kosova, čime je dala zeleno svetlo da se pogazi Povelja UN, osnivački akt EU i rezolucija 1244.

Koštunica je rekao da je uveren da pad vlade neće doneti nestabilnost.

"Nema razloga da se uđe u period nestabilnosti. Institucije funkcionišu - izbori su u istom trenutku kada su pokrajinski i lokalni i to će omogućiti da se ne dovede u pitanje stabilnost zemlje", rekao je Koštunica.

Upitan zbog čega je 6. decembra parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a sada se protivi njegovom potpisivanju, Koštunica je kazao da parafirani tekst garantuje teritorijalnu celovitost Srbije sa Kosovom u sastavu i prisustvom UN na teritoriji Kosova.

"Posle jednostranog proglašenja i priznanja stvari stoje drugačije i bilo bi dobro da može danas sporazum da se potpiše u tom obliku kakav je parafiran 6. decembra. Ne može jer ga ratifikuju sve zemlje EU pojedinačno i one koje su priznale nezavisnost Kosova ne mogu prihvatiti sporazum u kome se govori da je Srbija celovita država u kome se govori da je Kosovo u njenom sastavu", rekao je Koštunica.

DS: U skladu sa principima demokratije

Odluka premijera Vojislava Koštunice da zatraži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u skladu je sa demokratskim principima i demokratskim vrednostima i Demokratska stranka smatra da je to i najbolje rešenje, izjavila je šefica poslaničkog kluba DS Nada Kolundžija.

"Demokratska stranka se zalagala za nalaženje kompromisnog rešenja i prevazilaženje krize. S obzirom da to nije bilo očigledno moguće, onda je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jedino demokratsko i pravo rešenje za izlazak iz krize u kojoj se našla Vlada", ocenila je Kolundžija.

Ono što je za DS u ovom trenutku važno, jeste da se u vladi upravo razlika i napravila oko pitanja evropskih integracija, da je premijer Koštunica promenio politiku koja je bila usvojena prilikom izbora vlade vezano za ubrzavanje procesa evropskih integracija i da će DS i dalje insistirati na ubrzanom putu Srbije ka Evropi, kazala je Kolundžija.

G17 plus: Častan i racionalan potez

Lider G17 plus Mlađan Dinkić je ocenio da je današnji potez premijera častan, demokratski i jedino racionalan u ovom trenutku.

Dinkić je rekao da G17 plus smatra da su izbori na svim nivoima 11. maja najbolji način za razrešenje sadašnje krize.

"Sve ostalo bilo bi mrcvarenje i gubljenje vremena i eneregije naroda. Zato će ministri G17 plus u ponedeljak podržati predlog premijera za raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora", rekao je Dinkić, koji je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

"Ni meni ni stranci G17 plus nije stalo da budemo u vladi koja Srbiju vodi u samoizolaciju. Nama je veoma stalo do Srbije i njene budućnosti, ali smatramo da Srbija ima budućnost samo ako je u EU i ukoliko je ekonomski jaka", rekao je lider G17 plus.

NS: Očekivano, DS nije bila za kompromis

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski je izjavila da je odluka Koštunice očekivana, jer Demokratska stranka nije bila spremna za kompromis. "Demokratska stranka nije želela i nije htela da se postigne kompromis oko ključnih državnih i nacionalnih interesa, pre svega Kosova i Metohije i ovakva Koštuničina odluka je jedino moguće rešenje", rekla je Filipovski.

Prema njenim rečima, koalicija Nove Srbije sa Demokratskom strankom Srbije je jedinstvenija nego ikad.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić ocenio je za RTS da je bilo neophodno prekinuti "mučenje".

“Ništa se ne radi mesecima, da su svi poslovi stali, da se krše skupštinske odluke“, kaže Ilić i optužio Mlađana Dinkića da je kao glasnogovornik Borisa Tadića odavno najavio krizu vlade.

"Ovo mučenje nema smisla, Srbija to nije zaslužila da pored svih nesreća koje smo imali jednostavno i sada mučimo i patimo narod sa raznoraznim pričama. Jednostavno kršenje ustava što se Kosova tiče, o Kosovu je sve rečeno na parlamentu i sve je rečeno u Ustavu Srbije ali nekome to nije dovoljno i hoće da radi šta hoće. Prema tome - izbori, nek narod odluči", kaže Ilić.

LDP: Prilika da se završi posao od 5. oktobra

Liberalno-demokratska partija saopštila je da su vanredni izbori prilika za konačni raskid sa politikom koja je podelila građane Srbije, a zemlju posvađala sa gotovo čitavim svetom. "11. maj ne sme biti dan u kome će se promeniti samo premijer i ministri, već se tog dana mora promeniti pogrešna politika, tako što će se formirati novi sistem vrednosti, koji će pružiti Srbiji evropsku budućnost.

LDP poručuje da na izbore izlazi sa ambicijom da završi posao započet 5. oktobra i "trajno vrati Srbiju sa Miloševićevog na Đinđićev put".

"Potrebna nam je podrška građana i dogovor svih stranaka koje su spremne da kroz hapšenje ratnih zločinaca okončaju saradnju sa haškim tribunalom i time omoguće nastavak evropskih integracija Srbije", navodi se u saopštenju te stranke.

SRS: Novi izbori će pokazati prave odnose

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić rekao je za B92 da je iznenađen današnjim potezom premijera Koštuncie za koji je čuo pola sata pre objavljivanja.

"SRS neće formirati vladu bez izbora. Postojala su druga rešenja, ali nama se niko zaista nije obratio oko toga da li bismo bili spremni da mi preuzmemo odogovnrost za Srbiju u ovoj situaciji", rekao je Nikolić.

"Neću preduzimati mere da sprečim vladu da raspusti Narodnu skupštinu, neću podnositi zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi koji bi odmah sprečio raspuštanje Narodne skuptšine. Ne, ako oni koji vode državu danas misle da Srbija može da reši svoje probleme izborima, SRS će u tim izborima učestvovati. Moglo je sve da ide mnogo bolje i mnogo drugačije ali mislim da Vojislav Koštunica, jednostavno takav kakav jeste i kakav je njegov mentalni sklop, nije imao drugih rešenja", rekao je lider rtadikala.

Nikolić je kazao da će novi izbori će pokazati prave odnose, promenjene u odnosu na pre godinu dana, kao i da je Koštunica spreman da prihvati rezultate novih izbora.

SPS: Loša odluka, ali spremni za izbore

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je izjavio odluka premijera nije dobra, jer njome mogu biti ugroženi nacionalni i državni interesi.

"Srbija ostaje bez državnih institucija, bez skupštine i bez vlade i u vreme kada treba da se borimo na međunarodnoj sceni da odbranimo Kosovo i Metohiju i da pomognemo Srbima u pokrajini", rekao je Dačić.

On smatra da ova odluka, na neki način, duboko može ugroziti nacionalne i državne interese, što pokazuje "svu neozbiljnost vladajuće koalicije koja je vladala u Srbiji ovih poslednjih godinu dana".

"Međutim, SPS je pretpostavila da će se ovako nešto desiti", rekao je Dačić, kao i da su socijalisti spremni za izbore.

LSV: U kom pravcu Srbija želi da ide

Funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da je zahtev predsednika Vlade za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora najpošteniji i najlogičniji potez u ovom trenutku.

"Više je nego jasno da Srbija mora da se opredeli u kom pravcu želi da ide, da li ka evropskim integracijama ili da se vrati u devedesete godine prošlog veka", izjavio je Kostreš, kao i da su izbori najbolji način da se taj pravac pokaže.

Lider LSV Nenad Čanak izjavio je da očekuje dalje komplikovanje situacije u zemlji i "zloupotrebu pozicije predsednika Vlade Srbije u sledećih nekoliko dana za potrebe predizborne kampanje".

Naglašavajući da Vojislavu Koštunici ništa ne veruje, on je rekao da na Koštuničinoj pres-konferenciji nije čuo "ključnu reč - ostavka".

Čanak je kazao da bi sada u prvom redu trebalo videti tekst zahteva za raspisivanje izbora, koji će kao mišljenje biti upućeno predsedniku države.

Pošto će taj tekst formulisati Koštunica, "on može u njemu da sažme sve diskvalifikacije povodom Kosova i Evropske unije i da time onemogući usvajanje takvog mišljenja. U interegnumu od dva meseca Koštunica će i dalje vladati", rekao je Čanak i dodao da DS sada mora da prihvati "bačenu rukavicu" i primi na sebe posledice toga što su 18 meseci bili u koalicionoj vladi sa DSS.

SVM: Moguća velika proevropska koalicija

Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara, je naveo da će mađarska koalicija tri najače stranke vojvođabskih Mađara na tim izborima sigurno nastupiti, ali je dodao da je moguće formiranje i šireg bloka proevropskih partija.

"Širi blok proevropskih partija mnogo je racionalnije rešenje, ali nije na nama da pozivamo stranke da se okupe oko tog bloka", rekao je Pastor.

On je ocenio da će Srbija na izborima u maju 2008. godine, u suštini biti u sličnoj situaciji kao što je bila i u septembru 2000. kad je birala između Miloševića i DOS-a.

JS: Za pragmatični i ekonomski patriotizam

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da je odluka o padu Vlade veoma loša odluka koja neće doneti ništa dobro ni državi ni građanima.

Marković, čija su dva poslanika izabrana na listi koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, rekao je da Srbija treba da se brani "pragmatičnim i ekonomskim patriotizmom".

Marković je najavio da će na Glavnom odboru JS zatražiti od predsednika Srbije Borisa Tadića da odmah vrati ambasadore koji su povučeni iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

410 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: