Železnice očekuju dogovor

Srpska železnica saopštila da očekuje pozitivan odgovor od vrha UNMIK-a kako bi organizovali železnički saobraćaj na severu Kosova.

Izvor: B92

Petak, 07.03.2008.

07:11

Default images

Posle preuzimanja nadležnosti nad železničkom infrastrukturom na severu Kosova, Železnice Srbije nastoje da utvrde tehničko stanje i otklone nedostatke na pruzi Lešak-Zvečan, saopštilo je to javno preduzeće. Jučerašnji pregovori srpskih železnica i predstavnika UNMIK-a nisu doveli do dogovora o ustupanju apsolutnog prava Železnicama Srbije na organizaciju saobraćaja na severu Kosova.

Neshvatljivo je i da je UNMIK obustavio železnički saobraćaj na severu Kosova i Metohije, već i od Kosova Polja do Kosovske Mitrovice, čime je odsečena sigurna saobraćajna veza Srba sa enklavama oko Prištine, ukazano je u Železnicama Srbije.

Na stanici u Raškoj gomilaju se velike količine robe, koja iz Srbije treba da bude upućena na više železničkih odredišta na Kosovu i Metohiji, a čiji kupci su pretežno albanski privrednici, navedeno je u saopštenju.

Zbog spora Železnica Srbije i UNMIK železnica, voz iz Kosova Polja ni danas, četvrti dan zaredom, nije krenuo prema Lešku, krajnjoj stanici na severu Kosova.

Na železničkoj stanici u Zvečanu jutros su se, peti dan zaredom, okupili Srbi, radnici železnice koji na taj način daju podršku srpskoj železnici, istovremeno izražavajući protest zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Šarančić: Da uvaže naše razloge

Milanko Šaranèiæ (FoNet)
Generalni direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić rekao je za B92 da predstavnici UNMIK-a moraju da obaveste šefa civilne misije Joahima Rikera o zahtevima Železnica Srbije da organizuju saobraćaj na severu Kosova.

"Očekujem da će to prihvatiti u narednih nekoliko dana, ukoliko uvaže naše opravdane razloge, jer time ostvarujemo mogućnost da povećamo broj vozova u putničkom saobraćaju i da uvedemo kargo prevoze, s obzirom da se javila realna potreba i na prostoru Kosova da se robni prevoz odvija u znatno većem intenzitetu", rekao je on.

Prema rečima Šarančića, radnici Železnica Srbije raskinuli su ugovore sa UNMIK železnicama, pa ne postoji mogućnost da saobraćaj na severu Kosova organizuje UNMIK.

Šarančić je rekao i da su Železnice Srbije započele pregledanje pruge na severu Kosova jer "devet godina UNMIK nije održavao pruge na valjani način".

Srbi iz centralnog Kosova i danas bez voza

Zbog spora Železnica Srbije i UNMIK železnica, voz iz Kosova Polja ni danas, četvrti dan za redom, nije krenuo prema Lešku, krajnjoj stanici na severu Kosova i Metohije.

Železnička linija Kosovo Polje-Lešak jedna je od najsigurnijih veza Srba iz centralnog Kosova sa severom Pokrajine i centralnom Srbijom.

Na železničkoj stanici u Zvečanu jutros su se, peti dan zaredom, okupili Srbi, radnici železnice koji na taj način daju podršku JP Železnica Srbije, istovremeno izražavajući protest zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Uprava Železnica Srbije traži da njeni vozovi saobraćaju iz centralne Srbije do Zvečana.

U vlasništvu Železnica Srbije nalaze se 330 kilometara pruge na Kosmetu, 33 železničke stanice, jedan pomoćni voz, 38 različitih lokomotiva, 45 putničkih i više od 600 teretnih vagona.

Ta imovina je, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, samo predata UNMIK-u na korišćenje, ali se i dalje vodi u vlasništvu Železnica Srbije.

Studenti i danas protestuju u Kosovskoj Mitrovici

Srbi neće dozvoliti svetskim moćnicima da im otmu "prag i kuću, vekovna ognjišta, da im zatru koren i isčupaju srce", poručeno je danas sa protesta studenata na Trgu braće Milić u Kosovskoj Mitrovici.

"I danas kao i 1389. godine, na Kosovu branimo ljudska prava. Na Kosovu se probudila naša nacionalna savest, a kada se savest jednom probudi, više se ne može zastati", rekao je na protestu student glume iz Zvečana Krsto Tomić.

Studenti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici protestuju već 18 dana zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a danas su im na Trgu braće Milić podršku pružile kolege sa Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Na sutrašnjem protestu, zakazanom za 12:44 časova, studentima će se pridružiti akademci iz Niša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: