"Ibarska" pred Vrhovnim sudom

Pred Vrhovnim sudom Srbije danas počelo suđenje za zločin na Ibarskoj magistrali.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2008.

09:08

Default images

Ovo je drugi put u istoriji suda dugoj 161 godinu da Vrhovni sud otvara pretres u nekon krivičnom predmetu. Na samom početku, sudija je rekao da je bilo necelishodno da se suđenje treći put vraća na početak i da je zbog toga Vrhovni sud otvorio glavni pretres.

Prema oceni najviše sudske instance, okružni sud nije pravilno utvrdio činjenično stanje, kada je sudio za zločin na Ibraskoj magistrali.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, koji je preživeo zločin na Ibarskoj magistrali, smatra da Vrhovni sud treba da stavi tačku na skoro deset godina dugu agoniju porodica ubijenih.

Drašković očekuje da će sud koristiti i dokaze iz pravosnažne presude za ubistvo Ivana Satambolića, među kojima je i izjava bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića da je naloge dobijao od Slobodana Miloševića.

"Ja ću o tome, kada ovde budem svedočio, ovde na sudu da ukažem na očiglednost zločina države i DB-a, zločina koji je naredio Slobodan Milošević preko Radomira Markovića i izvršio preko Ulemeka Legije", rekao je Drašković.

"Mislim da će ovoga puta biti stavljena tačka i ispunjena ovozemaljska pravda", očekuje on.

Porodice ubijenih očekuju da će Vrhovni sud, za razliku od okružnog, optužene osuditi na najviše kazne.

"Ja moram da vam kažem i kazna od 40 godina za Legiju i ubice oko njega biće nagrada, jer njihove porodice će moći da ih viđaju, a mi naše nikada više nećemo videti", izjavio je Veselin Osmajlić, brat Zvonka Osmajlića, jednog od žrtava zločina.

Odbrana očekuje suđenje u kome će se poštovati pravo.

"Ovo je, takođe, pretres, ali bez izvođenja suvišnih dokaza i ja očekujem zakonitu odluku, kao što sam rekla u sudu. Uvek očekujem primenu zakona", kazala je Zora Dobričanin Ikodinović, advokat odbrane.

Pretres će trajati do kraja ove nedelje, posle čega će odmah, ili u roku od najviše pet dana, sudsko veće Vrhovnog suda doneti presudu.

"Ovo nije pravnosnažna presuda. Stranke će imati pravo žalbe i na ovu presudu", objašnjava Vesna Dabić, portparolka VSS-a.

Zločin na Ibarskoj magistrali dogodio se 3. oktobra 1999. godine.

Poginula su četiri funkcionera SPO-a - Zvonko Osmajlić, Veselin Bošković, Dragan Vušurović i Vučko Rakočević.

Vuk Drašković je zadobio lakše povrede. Inače, presudom Okružnog suda u Beogradu od 16. februara prošle godine bivši pukovnik Državne bezbednosti Milorad Ulemek osuđen je na 15 godina zatvora, a bivši šef DB-a Radomir Marković na osam godina zatvora.

Pripadnici Jedinice za specijalne operacije Duško Maričić, Branko Berček, Nenad Bujošević i Leonid Milivojević osuđeni su na po 14 godina zatvora.

Za pomaganje izvršiocima posle ubistva na Ibarskoj magistrali, bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes osuđen je na dve godine i pet meseci zatvora, a nekadašnji načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Dinić osuđen je na godinu i sedam meseci zatvora, dok je bivši šef beogradske saobraćajne policije Vidan Mijailović osuđen na devet meseci zatvora.

Nekadašnji šef DB-a Radomir Marković oslobođen je optužbe za ubistvo i osuđen na osam godina zatvora zbog pomaganja učiniocima posle izvršenog krivičnog dela.

Bivši načelnik beogradskog DB Milan Radonjić i bivši šef beogradske policije Branko Đurić oslobođeni su optužbe da su pomagali u ubistvu.

Vrhovni sud Srbije je ranije, rešavajući po žalbama, ukinuo prethodne dve presude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: