LDP optužuje Slobodana Radovanovića

Beograd -- Liberalno-demokratska partija optužila je državnog tužioca Slobodana Radovanovića da selektivno tumači i sprovodi zakon.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

LDP dodaje da državni tužilac pravda sve "nelegalne, korupcionaške i kriminalne radnje" kabineta premijera Srbije. Povodom Radovanovićeve izjave da ne vidi razlog da reaguje na tužbu LDP protiv ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, ta stranke je saopštila da bi u svakoj normalnoj zemlji bilo nezamislivo da državni tužilac odbije da istraži "javni poziv na nasilje".

Ta partija smatra da bi bilo nezamislivo i da tužilac odbije da istraži "podsticanje i pravdanje pljački, paljevina i ubistva i podstrekivanje na linč i najavu likvidacija".

LDP za smenu Radovanovića

Poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić najavio je da će ta poslanička grupa danas uputiti zahtev Visokom savetu pravosuđa da smeni vršioca dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića.

Andrić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je LDP izneo čitav niz primedbi na njegov rad, a da je jedna od njih odbijanje da reaguje na pozive ministra Velimira Ilića na nasilje prema LDP i svim političkim neistomišljenicima premijera Vojislava Koštunice.

LDP je ocenila da Radovanović "selektivnim tumačenjem zakona samo nastavlja da radi ono što je tako savesno obavljao u Specijalnom tužilaštvu, gde je učinio sve da zataška političku pozadinu ubistva premijera (Zorana) Đinđića i zaštiti lik i delo (premijera) Vojislava Koštunice".

Radovanović je, tvrdi LDP, proganjao tužioca Jovana Prijića, organizovao smenjivanje tužioca Mioljuba Vitorovića i oterao tužioca Milana Radovanovića u zatvor, gde je on preminuo.

LDP je optužio Radovanovića da je "učinio sve da se zaustavi i poništi istraga" o dugogodišnjoj umešanosti direktora "Delte" Miroslava Miškovića u šverc cigareta.

Policija zabranila skup

Policija je danas zabranila skup LDP-a ispred zgrade Vlade Srbije organizovan u znak protesta na optužbe ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića upućene na račun LDP-a.

Prema navodima policajaca, koji su grubo udaljili novinare od zgrade Vlade, skup mladih LDP nije na vreme najavljen.

Oko zgrade vlade je raspoređeno dvadesetak policajac, a u Ulici kneza Miloša uočljivo je jako policijsko prisustvo na svim lokacijama gde su 21. februara posle mitinga "Kosovo je Srbija" izbili nemiri.

Dodaje se da je Radovanović pomagao kabinet Koštunice u pokušaju "političkog obračuna" sa liderom LDP Čedomirom Jovanovićem i da je "bez ikakvog pravnog povoda" pritvorio bivšeg tužioca Radeta Terzića.

"Upravo zbog takvih, LDP nije i nikad neće odustati od lustracije", poručila je ta stranka.

LDP je juče najavio da će podneti tužbu protiv Velimira Ilića zbog optužbi da je ta stranka organizovala nerede 21. februara u Beogradu.

Radovanović je, međutim, rekao da nije u njegovoj nadležnosti da reaguje po tužbi LDP jer su to "dnevno-politička pitanja".

Grupa NVO: Ilić poziva na nasilje

Grupa nevladinih organizacija osudila je izjavu ministra za infrastrukturu Velimira Ilića da "vlast ne može da spreči da neko ko je došao sa Kosova pretuče ljude koji vode akciju da Kosovo nije naše".

Ta izjava, kako se navodi u otvorenom pismu koje su potpisale 44 nevladine organizacije, jeste "poziv na nasilje prema političkim neistomišljenicima, pre svega prema Liberalno-demokratskoj partiji".

"Naglašavamo da se nikada u istoriji Srbije nije dogodilo ovakvo direktno pozivanje na nasilje prema neistomišljenicima od strane predstavnika vlasti. Čak ni za vreme vladavine Slobodana Miloševića nisu postojali otvoreni pozivi na ubistvo i nasilje, kakvi ovih dana dolaze od strane ministara u Vladi Srbije", navodi se u pismu.

Nevladine organizacije zahtevaju od javnog tužioca da pokrene postupak protiv Velimira Ilića, a od predsednika Republike Borisa Tadića da zauzme jasan stav prema sve učestalijim pozivima na nasilje u Srbiji.

Pismo je, kako se navodi, upućeno relevantnim međunarodnim i evropskim organizacijama, kao i ambasadama u Srbiji.

Među potpisnicima pisma su Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanske inicijative, Žene u crnom i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

strana 1 od 615 idi na stranu