"Nastavljamo nuklearni program”

Mahmud Ahmadinedžad rekao je danas da svetske sile neće sprečiti tu zemlju da nastavi razvijanje svojih nuklearnih ambicija.

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

20:05

Default images

Iranski predsednik je to izjavio samo dan pre moguće odluke o trećem paketu sankcija UN protiv te islamske republike. "Narod Irana odneće konačnu pobedu u nuklearnoj areni", rekao je Ahmadinedžad na jednom vojnom sastanku u Teheranu, a prenosi iranska državna agencija IRNA.

"Nikakva sila neće moći da spreči razvoj iranske nacije", dodao je on.

Zapadni ambasadori u Savetu bezbednosti UN rekli su da očekuju da će glasanje o novom paketu sankcija protiv Irana biti održano u subotu, jer je ta islamska zemlja odbila da prekine rad na, kako veruju zapadne zemlje, pravljenju nuklearne bombe.

Međutim, iranski predsednik je ranije rekao da nove sankcije UN neće sprečiti Iran u, kako on insistira, miroljubivom nuklearnom programu, čija svrha je razvoj tehnologije za proizvodnju električne energije, kako bi Iran mogao da poboljša svoj izvoz nafte i gasa.

Predsednika Ahmadinedžada, koji će se suočiti sa testom popularnosti na parlamentarnim izborima, raspisanim za 14. mart, kritikovali su neki protivnici Irana zbog njegovih oštrih govora, koji su, kako oni tvrde, doveli do izolacije Irana.

Jedan viši iranski verski vođa, ajatolah Ahmad Janati, podržao je danas Ahmadinedžada i njegovo ponašanje u vezi sa nuklearnim programom.

Međutim, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Gordon Džondro, reagujući na današnju izjavu predsednika Irana, rekao je da takvi komentari još više guraju Iran iz međunarodne zajednice.

"On još više tera Iran i iranski narod u izolaciju, a to uopšte nije naš cilj", rekao je Džondro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: