"Pravo Srbije da reaguje vojno”

Pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kljakić smatra da je pravo Srbije da brani Kosovo i upotrebom vojne sile.

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

17:04

Default images

Svaka država, kada se nađe u situaciji u kojoj se našla Srbija posle 17. februara, ima pravo i obavezu da za odbranu svog suvereniteta upotrebi sva legitmna sredstava uključujući i vojna, izjavio je Kljakić.



"Kada se jedna država suoči sa takvim aktom agresije, ona mora da upotrebi sva legalna i legitimna sredstva uključujući i vojna i sredstva prisile", kazao je Kljakić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljeno istraživanje "Kosovo i strateške spoljno političke integracije" koje je sprovela agencija "Politikum" od 1. do 16. februara 2008. godine.

Prema Kljakićevim rečima, procenat onih koji nisu za radikalne reakcije države u slučaju otcepljenja Kosova je zabrinjavajući.

"Za mene je neočekivan nizak procenat (19,01) ispitanika koji su smatrali da Kosovo treba da se brani svim sredstvima uključući i vojno", kazao je Kljakić.

Dodao je da je taj procenat nešto veći (43,09) kada mu se dodaju oni koji su za malo radikalniju pravnu meru koja podrazumeva i prekid diplomatskih odnosa.

Prema njegovim rečima, broj onih koji smatraju da Srbija treba da bude potpuno mirna (15,86) ili da ne treba da preuzme ništa osim oštrog protesta i bez prekidanja odnosa sa zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova (32,73) je "dosta visok ".

To, prema mišljenju pomoćnika ministra za Kosovo i Metohiju "govori da dimenzije krize u kojoj se zemlja nalazi nisu još dovoljno predočene javnom mnenju". On smatra da su za takvo stanje odgovorni oni koji kreiraju javno mišljenje (mediji).

O rezultatima istraživanja možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: