Đelić: Ni dug, ni nezavisnost

Božidar Đelić kaže da bi Srbija trebalo da prestane da vraća kosovski dug, ali da pri tom indirektno ne prizna nezavisnost Kosova.

Izvor: Beta

Petak, 29.02.2008.

14:51

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije podsetio je da Srbija već 10 godina ne ubira porez sa dela svoje teritorije, pa se mora naći rešenje da oni koji taj porez ubiraju i plaćaju dug. Inicijativu za neplaćanje kosovskog duga pokrenuo je ministar ekonomije Mlađan Dinkić, što je naišlo na oštre kritike premijera Srbije Vojislava Koštunice i DSS.

"Imao sam kontakte sa ministarstvima finansija onih zemalja koje imaju potraživanja od nas i očekujem da ćemo bez nekih velikih medijskih efekata i bilo kakve svađe u koaliciji naći rešenje u mesecima koji dolaze. To je u interesu i naše zemlje i naših poverilaca", rekao je Đelić novinarima posle dodela nagrada za najuspešnije društveno odgovorne kompanije u Privrednoj komori Srbije.

Prema njegovim rečima, u američkom budžetu za ovu godinu rezervisano je 160 miliona dolara za otplatu kosovskog duga, međutim, prvobitna ideja američkog Ministarstva finansija bila je da Srbija i Kosovo potpišu sporazum kojim bi to pitanje bilo regulisano.

"To je, naravno, nedopustivo i Srbija nikada na to neće pristati, ali možemo naći druge modalitete koji će poštovati naš suverenitet, a istovremeno smanjiti pritisak na naše poreske obveznike", naglasio je Đelić.

On je istakao da ako bilo šta uradimo po pitanju kosovskog duga, to mora biti u dogovoru sa poveriocima, jer "ukoliko prestanemo da plaćamo ono što oni smatraju našim dugom, poverioci će smatrati da smo bankrotirali oko celog duga".

To, međtim, kako je naveo Đelić, ne dolazi u obzir, niti je nužno za Srbiju u ovako osetljivom momentu.

Đelić je podsetio da je on pitanje vraćanja kosovskog duga pokrenuo prošle godine u oktobru na sastanku sa poveriocima Pariskog kluba, a nekoliko dana posle toga i u Vašingtonu na godišnjem zasedaju Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

"Vlada jedino mesto za raspravu o dugu"

Slobodan Samardžiæ (FoNet, arhiva)
Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je danas da je Vlada Srbije jedino mesto gde treba da se vodi rasprava o načinu buduće otplate duga Kosova prema inostranim poveriocima.

"Krajnje je čudno i nepotrebno da jedan broj ministara preko medija pokreće temu otplate kosovskog duga, u situaciji kad je za Srbiju najvažnije kako da odgovori na protivpravno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova", rekao je Samardžić za Betu.

On je naglasio da je koncept otplate kosovskog duga razrađen tokom prve faze pregovora sa kosovskim Albancima o budućem statusu južne srpske pokrajine.

"Taj koncept, kao deo amandamana pregovaračkog tima Srbije na Ahtisarijev plan budućeg statusa Kosova, koji su uradili najbolji ekonomski stručnjaci, važeći je sve dok Vlada ne odluči drugačije", objasnio je Samardžić.

Razgovori o načinu otplate kosovskog duga vođeni su sa povericima tog duga dok su trajali pregovori o budućem statusu Kosova, ali su, prema rečima Samaradžića, prestali posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Nema opravdanih razloga, kako je rekao, "da jedan broj ministara sada pokreće tu temu u javnosti".

"Ministri koji pokreću tu temu ne znaju šta piše u državnom konceptu otplate kosovskog duga i tako stvaraju zabunu, umesto da se o tome prvo raspravalja u Vladi", ocenio je Samaradžić.

U Vladi, kako je dodao, ne postoji podeljenost o budućem načinu otplate kosovskog duga, jer o toj temi još nije ni raspravljano.

Prokopijević: Ne plaćati kosovski dug

Beogradski ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je danas da Srbija treba da prestane da plaća kosovski dug.

"Inicijativa za prestanak otplate kosovskog duga je dobra i Kosovo, pošto je proglasilo nezavisnost, treba da počne da plaća svoje dugove", rekao je Prokopijević agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, Srbija pravi dvostruku grešku.

"Srbija nastavlja da plaća dugove, a od toga neće biti nikakvog efekta, i umesto da ta sredstva iskoristi za pomoć kosovskim Srbima, razmišlja o povećanju poreza, što bi bio katastrofalan korak", kazao je Prokopijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: