Koštunica: Policija dobro reagovala

Premijer odbacio tvrdnje obaveštajnih službi SAD-a da je Vlada naredila policiji da ne reaguje na napad na američku ambasadu.

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

14:15

Default images

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je izjavio da je policija tokom nereda posle mitinga "Kosovo je Srbija" reagovala "blagovremeno i na pravi način" i kao podmetanja odbacio tvrdnje da je bilo ko iz vlasti naredio policiji da ne reaguje. Koštunica je rekao da će Srbija morati da se naoruža strpljenjem u godinama koje dolaze kako bi Kosovo vratila u svoj ustavni poredak.

U akciju deljenja bedževa “Kosovo je Srbija” uključio se danas i Koštunica. Mnogi simpatizeri i članovi DSS-a okupili su se kako bi lično od premijera dobili bedž.

Poruka "Kosovo je Srbija" je neporeciva istina, rekao je Koštunica i poručio da će Srbija na nasilje svih koji pokušavaja da nam uzmu Kosovo odgovoriti nenasiljem.

On je odbacio tvrdnje direktora američkih nacionalnih obaveštajnih službi Majkla Makonela da je Vlada Srbija naredila policiji da ne reaguje kada su demonstranti napali američku ambasade.

"Svi članovi Saveta za nacionalnu bezbednost osudili su nasilje i zaključili da nasilje najviše šteti državnim interesima Srbije i koristi neprijateljima Srbije, uključujući i one koji hoće da joj otmu Kosovo. Taj zaključak Saveta je jednoglasno usvojen i to je odgovor na svaku vrstu neistine i podmetanja", rekao je Koštunica.

Upitan da li je policija mogla da raguje brže, Koštunica je odgovorio da "ako se policija pohvali, onda znači da je reagovala i blagovremeno i na pravi način".

Koštunica je rekao i da izjava ministra Mlađana Dinkića o "pretvaranju borbe za suverenitet Srbije u širenje kolektivnog ludila" nije u skladu s državnom poltitkom, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Koštunica je najavio da će akcioni plan za Kosovo biti predstavljen na "odgovarajući, primeren način" Skupštini Srbije ali nije rekao kada.

“Prioritet je održavanje reda i mira”

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je danas da Vlada Srbije ima jasan politički stav da je održavanje javnog reda i mira, kao i bezbednosti, državni prioritet.

"Svi državni organi u ovom trenutku su posvećeni ostvarivanju toga cilja", rekao je Petrović novinarima u pauzi rasprave Predloga zakona o borbi protiv korupcije, dodajući da ne može da govori o sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je u utorak sazvao predsednik Srbije Boris Tadić.

"Nema nikakve dileme da država nikome neće prepustiti monopol sile. Formiranje bilo kakvih paramilitarnih formacija, institucija koje bi imale silu u rukama, a da nisu država, biće suzbijano svim sredstvima i mislim da je to od velike važnosti za građane Srbije", naglasio je Petrović.

Istakavši da je trenutna situacija u Srbiji bezbedna i stabilna, ministar pravde je rekao da će svi nadležni državni organi obezbediti javni red i mir i da građani na to mogu da računaju.

Petrović je rekao da očekuje da će situacija u Srbiji iz dana u dan biti bolja i stabilnija, jer je država na dobrom putu da u relativno kratkom vremenu izađe iz jedne potpuno vanredne situacije u nešto što bi se moglo nazvati redovnom.+

On je napomenuo da je državni sekretar MUP-a, kada ministar nije u prilici da donosi odluke, osoba najvišeg ranga, kao i da postoji jasna nadležnost direktora policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: