"Vlada odlučila da se ne reaguje"

Majkl Makonel izjavio da je srpska vlada odlučila da policija ne reaguje prilikom napada na ambasade u Beogradu.

Izvor: Beta

Petak, 29.02.2008.

11:47

Default images

Direktor američkih nacionalnih obaveštajnih službi Majkl Makonel izjavio je u Senatu SAD da je srpska vlada odlučila da policija ne reaguje kada su demonstranti, zbog priznanja nezavisnosti Kosova, napali američku i druge zapadne ambasade u Beogradu, prenosi danas Glas Amerike.

"Imamo pouzdane informacije da je vlada Srbije donela odluku da povuče policijske snage i dozvoli demonstrantima da napadnu američku, britansku i druge ambasade, zapale američku ambasadu i izvrše nasilje", rekao je Makonel pred senatskim Odborom za oružane snage.

On je ocenio da će nasilje u Srbiji biti nastavljeno u manjem obimu, zapitavši koliko je vlada u Beogradu spremna da kontroliše bilo kakve buduće nemire, navodi Glas Amerike.

"Postojeće snage mogu sprečiti manje nemire. Međutim, ako se prošire, biće van njihove kontrole. Zato se postavlja pitanje koliko su srpske vlasti odlučne i da li će podstaći mnogo veće nasilje od onog koje se već dogodilo", rekao je Makonel.

List "Vašington post" takođe prenosi Makonelove reči, ali dodaje da je posle njegovog izlaganja pred senatskim odborom njegov portparol Ros Fajnstin pokušao da ublaži tu izjavu i rekao da "nije bilo konačnog zaključka ili potvrde".

"Vašington post" dodaje da je Fajnstin još i pozvao list i rekao da je Makonelova izjava bila "zasnovana na onome što smo znali iz iskaza očevidaca" prenetih u beogradskom listu "Danas", ali je i dodao: "Neću da kažem da je to jedina stvar na koju se direktor pozvao kada je dao tu izjavu".

U senatskom odboru je govorio i direktor odbrambene obaveštajne službe Majkl Mejpls koji je izrazio zabrinutost zbog mogućeg izbijanja nasilja u severnoj Kosovskoj Mitrovici, prenosi Glas Amerike.

Mejpls je, međutim, istakao da su mirovne snage NATO-a do sada uspevale da osiguraju bezbednu situaciju u tom području.

"Demonstranti zatvorili konzulat SAD"

Konzulat SAD u Beogradu zatvorili su demonstranti, a ne Stejt department, istakao je ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter.

"Nismo mi, već su demonstranti ti koji su zatvorili konzulat. Zbog štete koju su napravili nismo u stanju da izdajemo vize. Žalimo zbog toga. Nama nije obećano da će za nas i naše srpske saradnike srpske vlasti obezbediti zaštitu", objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".

Na pitanje koliko će još trajati "bes" u Srbiji, Manter je rekao da je bilo neodgovornih komentara od strane srpskih nacionalističkih vođa, koji daju za povod da sumnja da će se vlada pobrinuti za bezbednost osoblja američkog diplomatskog osoblja.

On je s tim u vezi posebno pomenuo ministra za infrastrukturu Velimira Ilića i ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića.

Takođe, Manter je rekao da je čuo glasine prema kojima je, navodno, premijer Vojislav Koštunica" pustio obaveštajce da napadnu ambasade".

"Te glasine ne možemo potvrditi, ali one svakako nisu prijatne", istakao je on.

Upitan da li predstoje prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji, američki diplomata je podvukao da je takva odluka stvar srpske vlade.

"Nadam se da će srpski političari osuditi primenu sile, da će preduzeti mere da zaustave nasilje i okrenuti se interesima i budućnosti ljudi u Srbiji ", objasnio je Manter.

Manter je potvrdio da trenutno nema mogućnosti za kontakt sa predstavnicima srpske vlade pošto su zamrznuti kontakti sa predstavnicima onih država koje su priznale Kosovo.
"Mi nastavljamo naše projekte sa ciljem integracije Srbije u Evropu i pomoći u sprovođenju reformi sa 50 miliona dolara godišnje. I ako se srpska vlada odluči da se ne sastaje sa mnom, Ambasada će nastaviti rad da pomogne Srbiji ", poručio je Manter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: